De Bruyne teruggefloten na felle kritiek: Kent hij dat verschil niet?

De Bruyne teruggefloten na felle kritiek: "Kent hij dat verschil niet?"

13-11-2017 20:15
7

Kevin De Bruyne is sinds zondagmiddag hét gespreksonderwerp bij de Rode Duivels. Na de match tegen Mexico was hij namelijk streng voor de tactiek van Roberto Martinez. Hans Vandeweghe van De Morgen vindt dat belachelijk, gezien Martinez nauwelijks tijd heeft om te schaven aan die tactiek.

Er is volgens Vandeweghe een groot verschil tussen de Rode Duivels en Manchester City. "Zou het kunnen dat Kevin De Bruyne het verschil niet kent tussen interlandvoetbal en clubvoetbal? Dat hij niet weet dat clubvoetbal een verhaal is van wekenlang met elkaar trainen en spelen, terwijl interlandvoetbal meer iets is als speelplaatsvoetbal: je kiest een stel spelers en je hoopt met minimale afspraken dat de meest getalenteerden de boel op sleeptouw nemen."

"Wat bezielt Rode Duivel nummer één van het moment bezielt om zo de kat de bel aan te binden, en dat op zeven maanden voor de World Cup na een welhaast perfecte kwalificatiecampagne tegen – toegegeven – niet al te getalenteerde tegenstanders? De verdediging viel door de mand tegen Mexico, ook dat klopt, en van veel communicatie met het verdedigende compartiment op het middenveld was al helemaal geen sprake, maar al gekeken wie daar achterin liep?"

Volgens Vandeweghe zal het team er op het WK sowieso helemaal anders uitzien. "Laurent Ciman en Dedryck Boyata zijn tweede keus en Thomas Vermaelen en Thomas Meunier spelen niet of weinig bij hun team. Daarvoor geen Marouane Fellaini, ook geen Radja Nainggolan, role players die je nodig zal hebben om middenvelden van getalenteerde ploegen te ontregelen."

Slechte timing
Vandeweghe vindt dat De Bruyne zijn mond had moeten houden. "Het is niet opportuun om de ploeg te fileren tijdens een troepenschouw op een moment dat de belasting voor de topspelers het grootst is. Tussen nu en mei zitten nog zes maanden. Wie weet wat er allemaal kan gebeuren. Vincent Kompany kan aan een derde jeugd toe zijn, of niet. Hazard of De Bruyne kunnen het WK missen door een blessure, of niet. Een verloren gewaande international kan ineens opstaan en zich onmisbaar maken op een plek waar niemand dat had verwacht, zo gaat het altijd met grote toernooien."

"Of een team goed presteert op een toernooi hangt af van drie dingen: de mate waarin spelers zich voor elkaar kunnen opofferen, dus de onderlinge sfeer, de juiste baasjes op de juiste plek en de vorm van het moment. Meer moet je achter interlandvoetbal niet zoeken en om dat te vinden is er nog tijd zat."

Lees ook: Ploegmaat is het oneens met De Bruyne: "De tactiek is goed"