Hij is een briljante man, maar niet om een voetbalclub te leiden

"Hij is een briljante man, maar niet om een voetbalclub te leiden"

10-11-2017 12:01
1

In ons land zijn er al acht trainers ontslagen dit seizoen maar Ron Jans, oud-coach van Standard, kijkt niet met verbazing naar het trainerskerkhof van de Jupiler Pro League.

"Het is bijna structureel dat de helft van de trainers in België al voor de kerst is ontslagen", zegt Jans tegen het Algemeen Dagblad. "Dat heeft vooral te maken met de structuur van de clubs. Ze hebben veelal rijke eigenaren die alleen naar de korte termijn kijken."

In België zou Ernest Faber, de coach van FC Groningen waar Jans technisch manager is, waarschijnlijk al lang ontslagen zijn in een vergelijkbare situatie. "Dat zou zo maar kunnen", aldus Jans. "In Nederland gaan trainers er niet zomaar uit. Bij het vertrek van René Hake bij FC Twente kun je al je vraagtekens zetten. Ik vond dat heel vroeg."

Zelf werd Jans in 2012 al na elf wedstrijden onslagen bij Standard Luik. "Standard was toen een doorgangshuis voor trainers. Gemiddeld zaten er drie per jaar. Dat is een slecht teken. Roland Duchâtelet was vooral bezig met het halen en doorverkopen van spelers. Hij is een briljante man, maar niet om een voetbalclub te leiden."