Alderweireld te min voor Rode Duivels? Dat is een ander niveau

Alderweireld te min voor Rode Duivels? "Dat is een ander niveau"

07-11-2017 08:30
1

Komende vrijdag spelen de Rode Duivels een oefenwedstrijd tegen Mexico. Volgende week volgt Japan in het Jan Breydelstadon. Voor beide interlands wordt het serieus puzzelen voor Roberto Martinez. De bondscoach zal het moeten doen met een veredelde defensie.

Verschillende ex-Rode Duivels laten in Het Laatste Nieuws hun licht schijnen over de nationale ploeg. Volgens hen maken de Belgen zeker kans op een halve finale op het WK in Rusland, al zal dat wel afhangen van de verdediging waarover Martinez beschikt. Vooral Vincent Kompany en Thomas Vermaelen – beiden op de sukkel – worden gezien als onmisbare pionnen achterin.

"Het hangt voor vijftig procent van hen af hoe ver België in Rusland zal geraken. Maar nogmaals: je hebt meer kans om de lotto te winnen dan dat die twee er alle matchen gaan spelen", aldus Lorenzo Staelens. Stephane De Mol ziet België ver geraken, op voorwaarde dat ze allebei fit zijn. "Zonder Vermaelen en Kompany kan België op het WK niet bij de laatste vier eindigen."

Ander niveau
Wat dan met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld? Beiden doen het uitstekend bij Tottenham Hotspur, maar toch zijn zij volgens Patrick Vervoort niet de eerste keus centraal achterin. "Hoe zijn Alderweireld en Vertonghen destijds op de flank beland? Omdat Kompany en Vermaelen fit waren. Da's toch nog een ander niveau."

Ondanks de weinige speelminuten dit seizoen zullen zowel Kompany als Vermaelen er altijd bij zijn in Rusland, aldus Staelens. "Ze zijn cruciaal. Los van hun aantal wedstrijden, moeten Kompany en Vermaelen - áls ze fit zijn - mee naar het WK. Ze hebben gewoonweg meer kwaliteit dan de rest", besluit hij.