Van uitgestoten bij Club tot sterkhouder bij Gent: Wilde stoppen met voetballen

Van uitgestoten bij Club tot sterkhouder bij Gent: "Wilde stoppen met voetballen"

25-10-2017 08:03
7

De carrière van Brecht Dejaegere had er helemaal anders kunnen uitzien. Nu sterkhouder en icoon in wording bij Gent, vroeger talentvol jeugdspelertje bij Club Brugge. Toch besloot Dejaegere op jonge leeftijd al om te vertrekken bij Club.

Dejaegere, die 1m73 groot is, is niet meteen de grootste voetballer op onze velden. Daar heeft hij al last van gehad in zijn voetbalcarrière. Vooral in zijn jeugdjaren dan. "Bij de U16 van Club Brugge kwam de trainer mij opeens zeggen: ‘Brecht, je zal niet meer spelen tot je probleem is opgelost.’ Ik wist toen dat het gedaan was", zegt hij in Sport/Voetbalmagazine.

"Ik kon bij de apotheker natuurlijk geen pilletjes halen om snel vijftien centimeter te groeien. Ik deed er alles voor, ik zat bij de nationale ploeg en kreeg altijd heel positieve evaluaties, maar mijn lengte was het enige dat ik niet in handen had. Had die trainer gezegd dat ik mijn sprongkracht moest verbeteren, dan was ik daar nog dezelfde avond mee begonnen", aldus een teleurgestelde Dejaegere.

"De weg van de kleedkamer naar de parking, waar mijn moeder in de wagen op mij zat te wachten, was een lijdensweg. Ik schaamde mij verschrikkelijk, ik durfde niet naar huis en niet naar school omdat ik niet geschikt meer was voor Club Brugge."

Doelman of veldspeler?
Dejaegere, die in de jeugd doelman was, kon ineens niet meer dromen van profvoetbal. "Mijn vader zei nog: ‘Laten we het proberen als veldspeler.’ Want ik was een meevoetballende keeper die ook weleens opliep als er iemand te weinig was. Maar we kregen te horen dat ik ook daarvoor te klein en te licht was. Mijn droom lag aan diggelen en ik wou stoppen met voetballen."

Uiteindelijk kwam er toch nog licht aan het einde van de tunnel. "Gelukkig deed ik dat niet. Dankzij mijn vader kon ik testen bij KV Kortrijk en daar vond ik mijn plezier terug. Ik bedoel: die trainer van Club Brugge pakte dat toen volledig verkeerd aan. Dat zeg je niet op die manier tegen een kind", aldus Dejaegere.