Enorme dreun voor Hein en Anderlecht: Genk zorgt voor grote verrassing in Brussel

22-10-2017 19:51
30

Het herniewde zelfvertrouwen van Anderlecht en Hein Vanhaezebrouck heeft een flinke tik opgelopen. Anderlecht ging namelijk voor eigen publiek onderuit tegen Racing Genk, dat na vijf matchen nog eens kon winnen: 0-1. Genk-trainer Albert Stuivenberg heeft daarmee voorlopig zijn vel weten te redden.

Anderlecht en Genk wisten het publiek slecht te vermaken in de eerste helft, waarin kansen zeer schaars waren. Het spel was in de openingsfase zeer slordig van beide kanten. Halverwege de eerste helft kreeg de thuisploeg wat controle over de match, maar bleven de mannen van Vanhaezebrouck moeite hebben om een opening in de Genkse defensie te vinden.

Bij gebrek aan kansen, moest de opschudding van een opmerkelijk incident komen. Lukasz Teodorczyk kon zich kort voor rust niet beheersen na een duel met Joseph Aidoo en trapte na op de Ghanees. Scheidrechter Bart Vertenten spaarde de Poolse spits van Anderlecht door slechts geel te trekken. De opmerkelijke beslissing van Vertenten zorgden zowel op Twitter als in de studio van Play Sports voor veel ophef. Anderlecht mocht blij zijn dat het met 11 spelers de kleedkamers mocht opzoeken na het rustsignaal.

Anderlecht begon wel scherp aan de tweede helft. Waar de Brusselaars voor rust geluk kenden, hadden Vanhaezebrouck en co. nu flinke pech in de eerste minuut na rust. Een knal van Henry Onyekuru belandde op de paal, waarna de bal via Genk-verdediger Omar Colley opnieuw tegen het aluminium botste. Genk kwam daar zeer goed weg. De start van de tweede helft werd nog zuurder voor RSCA, want nauwelijks vier minuten later kopte Aidoo aan de overkant raak uit een hoekschop. Anderlecht zag een duwfout, maar Vertenten ging daar niet in mee: 0-1.

Door de achterstand moest Anderlecht nog meer naar voren, maar raakte nog altijd moeizaam tot een kans. En toen het nog eens gevaarlijk werd, had Onyekuru te veel tijd nodig om af te drukken. Het moest wel vooral van de Nigeriaan blijven komen. Danny Vukovic ging echter goed plat om een nieuw schot van Onyekuru. Paars-wit bleef in de slotfase aandringen, liep het vaak fout op het beslissende moment. Vukovic moest nog een keer uitpakken met een reflex op een inzet van invaller Hamdi Harbaoui. Vervolgens kwam de Limburgse zege, ondanks liefst vijf minuten blessuretijd, niet meer in gevaar.