VP EXCLUSIEF Belgische coach ambitieus: Wij gaan voor EK 2024

VP EXCLUSIEF Belgische coach ambitieus: "Wij gaan voor EK 2024"

22-10-2017 13:00
1

Tom Saintfiet heeft al aardig wat van de wereld gezien, alleen als bondscoach was hij al actief bij Namibië, Zimbabwe, Ethiopië, Jemen, Togo, Malawi, Bangladesh en Trinidad & Tobago. Nu keert hij toch terug naar Europa, bij Malta. Een voetbaldwerg die een EK-droom blijkt te hebben...

Meer dan een bondscoach
Saintfiet vertelt dat Malta hem al langer in het oog had. "Ik heb al heel lang contact met hun voetbalbond. Dat is begonnen in 2010, van toen af hadden we op regelmatige basis contact. Het contact hebben we altijd onderhouden, maar nu was er voor het eerst echt een vacature en hebben we de interesse in mekaar uitgesproken", vertelt hij aan VoetbalPrimeur.be

"Mijn job is veel breder dan enkel bondscoach. Ze hebben me ook aangenomen om mee het technische beleid te ondersteunen. Ik zal me ook bezighouden met trainersopleiding, jeugdopleiding, scouting aansturen en organiseren, ze willen mijn input gebruiken om het globale voetbal te verbeteren. De nationale ploeg hoort daar dan ook bij, maar de voorzitter is realistisch. Het is een land dat veel meer verliest dan wint, de middelen zijn beperkt. Het draait meer om het voetbal te verbeteren in het algemeen, voor de lange termijn."

Nations League
Ter vervanging van vriendschappelijke wedstrijden wordt binnenkort de UEFA Nations League georganiseerd. Er worden vier poules gemaakt, waarvan de winnaar een ticket krijgt voor het WK. Zo komt er sowieso een club uit de zwakke Poule 4 op het EK terecht. Een buitenkansje dus voor landen als Malta.

"Volgend jaar begint de UEFA Nations League. In 2024 kan Malta competitief zijn om mee te strijden voor het EK, via die Nations League. Als we ons goed ontwikkelen en de komende jaren regelmatig punten pakken en kunnen winnen tegen gelijke landen zoals wij, dan stijgen we ook in de FIFA-ranking. Kijk naar Faeroer en Luxemburg, die nu rond plaats 100 staan. Dan speel je tegen zwakkere landen, dat vergroot de kans om je pot in de Nations League te winnen en dus het EK te halen."

Spelersmateriaal
Qua spelers heeft Malta echter niet bepaald veel keuze. "We hebben een aantal jongens die in het buitenland spelen. Schembri zit in Cyprus, we hebben spelers in Zwitserland, Italië, Engeland. We hebben ook nog Michael Mifsud, ex-Kaiserslautern maar nu terug in de eigen competitie. Maar de meesten spelen in Malta zelf."

In die eigen competitie is het bovendien met een vergrootglas zoeken naar de Maltezen. "De Maltese ploegen mogen nu zeven buitenlanders hebben, en die plaatsen zijn opgevuld door minderwaardige buitenlanders. Dat is slecht voor het jeugdig talent. Ik zal nog meer wedstrijden moeten bekijken om een goed beeld te krijgen."

België?
Saintfiet mag dan wel een globetrotter zijn, hij zou toch geen nee zeggen tegen een Belgisch avontuur. "Nee totaal niet. Ik heb veel interesse daarin. Maar in België kiezen ze vaak voor buitenlandse trainers zonder uitgesproken profiel. Er zijn zoveel goeie Belgische coaches zonder werk, maar ze kiezen voor buitenlanders. Ik vind dat heel jammer, maar ik ben wel blij dat ik in het buitenland kan werken. Maar als er een goeie club komt uit België, dan kan dat zeker. Maar de Belgische clubs hebben weinig interesse in trainers uit eigen land."