“Qua spanning zitten wij gewoon in de moeilijkste competitie van Europa”

“Qua spanning zitten wij gewoon in de moeilijkste competitie van Europa”

21-10-2017 06:50
1

Sinds goed twee weken is Hein Vanhaezebrouck de trainer van Anderlecht. Iedereen verwacht van hem dat hij paars-wit aan de titel helpt, maar dat wordt niet eenvoudig. Volgens Vanhaezebrouck is de Jupiler Pro League immers een vreemd beestje. 

"Qua spanning – los van de kwaliteit – zitten wij gewoon in de moeilijkste competitie van Europa", zegt Vanhaezebrouck in Sportwereld. "In Frankrijk zie ik PSG met 1-5 winnen van Metz, met 6-2 van Bordeaux en Toulouse. In Duitsland laten Bayern en Dortmund geregeld 5-0 of meer optekenen. Tegen middenmoters hé, niet tegen staartploegen. Daar is er een duidelijke hiërarchie en verwachtingspatroon."

In ons land is dat volgens de trainer van Anderlecht helemaal anders. "In België zie je bijna nooit een topploeg die wint tegen een staartploeg met 4-0. Hier is er geen enkele gemakkelijke wedstrijd. Vorige week was het met Oostende-Club Brugge de laatste tegen de eerste: in minuut 90 was het nog 2-2. Pas dan werd het 2-3."

"Dat is België, hé. Alles ligt zo dicht bij elkaar", zegt Vanhaezebrouck. "In Spanje zie ik de toppers bijna 100 punten pakken en de kampioen heeft zo’n 20 punten voorsprong op de derde of de vierde. Dat geldt ook in Duitsland en in Frankrijk. Indien dat bij ons zo was, zou Play-off 1 overbodig zijn."