Spelersgroep van Genk is razend: 'Een gevangene, ze weten wanneer we seks hebben'

Spelersgroep van Genk is razend: 'Een gevangene, ze weten wanneer we seks hebben'

19-10-2017 07:00
15

KRC Genk pakte onlangs uit met een nieuw initiatief. De spelers van de Limburgers worden rond de klok in de gaten gehouden door de club. Wanneer ze eten, slapen of zelfs seksueel actief zijn. Met een polsbandje registreert men élke beweging. Dat zorgt voor heel wat controverse binnen de spelersgroep.

De 'Whoop', een polsbandje met onder andere een hartslagmeter moet de spelers van Genk in de gaten houden. Het toestel monitort hen de klok rond en verzamelt heel wat data. Op basis daarvan wordt het recuperatievermogen berekend en het aantal uren slaap dat een speler nodig heeft. Het bandje staat in de verbinding met de smartphones van de voetballers, zo weten zij tot op de minuut wanneer ze het best gaan slapen.

Genk hoopt daarmee de individuele prestaties van de spelers te verbeteren, maar het zorgt voor heel wat wrevel. Zo weet Het Laatste Nieuws dat Thomas Buffel het weigert om de tracker te gebruiken. "Criminelen dragen een enkelband, bij Genk is het een polsband. Ik voel me net een gevangene", zegt een speler die anoniem wil blijven. Een andere reageert: "Op de club weten ze zelfs wanneer we seks hebben."

Privacy
De tracker kan niet weten waar de drager zich bevindt, maar wel wél wanneer de nachtrust onderbroken wordt. "Volgens mij is dit een schending van onze privacy", klinkt het uit de spelersgroep.

Bij Genk zelf vinden ze het een goed idee. "Voor ons is dit een middel om bij te dragen tot het professioneel begeleiden van onze mensen, die daar overigens positief op reageren", zegt physical coach Ruben Peeters. De investering, met goedkeuring van Albert Stuivenberg, kostte zo'n 13.000 euro. Het is nog maar de vraag of ze er bij Genk ook mee zullen doorgaan na kritiek uit de spelersgroep.