Geen Oranje in Rusland, ondanks knappe zege tegen Zweden

Geen Oranje in Rusland, ondanks knappe zege tegen Zweden

10-10-2017 22:48

Het Nederlands elftal heeft een op z'n zachtst gezegd moeizame WK-kwalificatiecyclus nog enigszins met een goed gevoel kunnen afsluiten. Zweden werd dinsdagavond met 2-0 verslagen, voldoende voor een wonder was het niet.

Arjen Robben was de grote man in Amsterdam. In waarschijnlijnlijk de laatste van zijn 96 interlands nam de aanvoerder heel Oranje op sleeptouw en dat resulteerde in een vermakelijke eerste helft. Binnen het kwartier was het bovendien 1-0. Manchester United-verdediger Victor Lindelöf maakte onbeholpen hands in de zestien, waarna Robben de penalty benutte met een mislukte panenka.

Oranje, dat ten opzichte van de 1-3 zege op Wit-Rusland met twee nieuwe namen begon (Nathan Aké en Kenny Tete), bleef de bovenliggende partij. Dat kwam mede door de aparte uitgangspositie van Zweden, omdat de bezoekers zeker waren van plaatsing voor de play-offs om een WK-ticket als ze niet zeven doelpunten om de oren kregen.

Dat gebeurde ook niet, maar de intenties van Oranje waren wel goed. Op slag van rust werd het 2-0: Robben schoot de bal snoeihard in de lange hoek. Even daarvoor had Kenny Tete voor een halfleeg doel overgeschoten en kon Vincent Janssen zijn voet niet achter de bal krijgen in kansrijke positie. Janssen werd in de rust gewisseld voor Bas Dost.

Met Dost als targetman in de punt van de aanval hoopte Advocaat een offensief te ontketenen. Het vlammetje van de trekkebenende Robben en dus ook Oranje doofde in de loop van de tweede helft echter langzaam. Zweden parkeerde bovendien de bus, waardoor Robin Olsen slechts een paar keer moest optreden. Het WK van 2018 in Rusland wordt daardoor gespeeld zonder Oranje. Zweden mag zich opmaken voor de play-offs.

Lees ook: Robben zet er een punt achter: "Godver, dit is het Nederlands elftal"