'Club wil grote verandering invoeren, Gent en Genk gaan helemaal niet akkoord'

'Club wil grote verandering invoeren, Gent en Genk gaan helemaal niet akkoord'

05-10-2017 07:00
5

De Belgische competitie staat op het punt om serieus te veranderen. Bij Club Brugge wil men graag de Play-Offs afschaffen. Nu blijkt dat heel wat ploegen akkoord gaan met Blauw-Zwart, al zijn er ook nog tegenstanders.

Vincent Mannaert liet zich onlangs nog negatief uit over de Play-Offs. Hij wil dat dan ook zo snel mogelijk afschaffen. Vooraleer dat kan gebeuren moet 80% van de profclubs akkoord gaan om het huidige systeem om te gooien. Volgens Het Laatste Nieuws is die meerderheid er nog niet, maar kan Club Brugge toch op heel wat steun rekenen.

Vooraleer er een verandering kan komen moet er dus een meerderheid van tachtig procent gehaald worden. De G5 krijgt een draagvlak van drie steunen, de overige ploegen uit 1A krijgen er twee en stemmen van de acht ploegen uit B1 tellen voor één. In totaal zijn er dus 45 stemmen. Om een meerderheid te bekomen moet je aan 36 stemmen geraken.

Niet genoeg stemmen
Zoals het er nu naar uitziet komt Club Brugge aan 21 ja-stemmen en 16-nee stemmen. Acht stemmen moeten zich nog uitspreken over hun keuze. Net niet genoeg dus voor Club Brugge. Club zou kunnen rekenen op de steun van Standard, Eupen, Kortrijk, Lokeren, KV Mechelen, Moeskroen, Waasland-Beveren, Zulte Waregem en Beerschot-Wilrijk. De ploegen zonder uitgesproken mening zijn Anderlecht, Antwerp, STVV en Lierse.

Ploegen uit 1B zoals Cercle Brugge, OHL, Roeselare, Tubeke en Westerlo willen de Play-Offs niet afgeschaft zien worden, maar staan open voor een andere vorm. Ploegen die kunnen profiteren van het Play-Offsysteem zoals Genk, AA Gent, Charleroi, KV Oostende en in mindere mate Union willen het dan weer gewoon houden zoals het momenteel is.