Genk primus van de klas, zeven Belgische clubs in 'Top-100 der jongelingen'

  Genk primus van de klas, zeven Belgische clubs in 'Top-100 der jongelingen'

  woensdag 20 september 2017 om 16:20

  Van alle Belgische clubs uit Eerste Klasse A heeft KRC Genk gemiddeld het jongste team. Dat becijferde CIES, een bureau dat regelmatig statistische studies rond voetbal uitbrengt. Internationaal scheert ons land echter geen erg hoge toppen.

  CIES stelde een top-honderd samen van clubs uit Europa op basis van de jeugdigheid van het elftal. Concreet bekeek men in het onderzoek de leeftijd van alle spelers die speelminuten verzamelden tijdens de eerste wedstrijden van het huidige seizoen. Stal Kamianske uit Oekraïne mag zich het jongste team uit Europa noemen. Gemiddeld zijn de spelers van die club die al minuten maakten, 21,67 jaar oud. De eerste club uit de grote vijf competities is Lille OSC. De Noord-Fransen staan zesde, met een gemiddelde van 22,88.

  In de Jupiler Pro League mag Genk zich dus fier op de borst kloppen. In de rangschikking staat het op plaats 34. 24,43 jaar oud was het elftal van Albert Stuivenberg in de openingsfase van deze jaargang. Geen enkel Belgisch team doet beter, al schaarden zes anderen zich wel bij de top-honderd. Royal Excel Moeskroen (40e), Waasland-Beveren (63e), Club Brugge (66e), Sint-Truiden (87e), KV Mechelen (95e) en AA Gent (96e) staan ook hoog.

  Toch staat de Jupiler Pro League in zijn geheel niet in de bovenste regionen in Europa. Met een gemiddelde van 26,05 jaar situeert onze vaderlandse competitie zich bij de betere middenmoot. Helemaal bovenaan Slovenië, voor Kroatië en Nederland.

  Poll

  Moet onze clubs meer kansen geven aan jonge kerels?

  (135 stemmen)

  Plaats een reactie

  Bekijk het laatste nieuws

  Genk primus van de klas, zeven Belgische clubs in 'Top-100 der jongelingen'