Je beste ploegen naar Europa sturen, toch geen twee derdeklassers in finale?

"Je beste ploegen naar Europa sturen, toch geen twee derdeklassers in finale?"

20-09-2017 12:27
5

Op deze midweekse speeldag moeten de Belgische topklassers voor het eerst aantreden in de Beker van België. Voor Francky Dury zou dat echter gerust wat later mogen gebeuren. De trainer van Zulte Waregem vindt de huidige formule niet optimaal.

"Ik ben geen voorstander van het huidige format", verduidelijkt Dury bij Sporza. "Ik zie meer iets in het Italiaanse systeem, waar de top-acht pas vanaf de achtste finales instroomt. Zo bescherm je de topclubs. De beker is een uitstekende gelegenheid om het mooiste Europese ticket te bemachtigen, op de tickets voor de Champions League na. We moeten dat dus serieus nemen", aldus de coach van de titelverdediger. Vorig seizoen versloeg Essevee KV Oostende in de finale op de Heizel.

"Ik weet ook niet of veel clubs hun neus nog ophalen voor de beker. Door het systeem met de play-offs is het immers moeilijker om nog in Europa te geraken. En ik vind dat je beste ploegen naar Europa moeten gaan. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat 2 derdeklassers de finale spelen? Ik begrijp je volledig als je zegt dat hierdoor de charme van de beker wat zal verdwijnen. Maar we moeten een keuze maken: ofwel gaan we voor ons Europese coëfficiënt, ofwel kiezen we voor die charme. Als we het accent op de folklore leggen, zijn we verkeerd bezig", oordeelt hij streng.