Van Holsbeeck zwaar onder vuur na affaire-Weiler: Te laf, een pantoffelheld

Van Holsbeeck zwaar onder vuur na affaire-Weiler: "Te laf, een pantoffelheld"

19-09-2017 12:00
4

René Weiler beheerste maandag het nieuws door zelf ontslag te nemen bij Anderlecht. Een beslissing die hem siert, zo vindt Hugo Camps. Het bestuur had immers het lef niet om hem weg te sturen.

Camps zag het vertrek al heel lang aankomen. "Het huwelijk van Anderlecht en René Weiler was een genetisch misverstand en schreeuwde om ontbinding. Dat de Zwitserse coach uiteindelijk de eerste was om de scheiding te entameren, strekt hem tot eer. Het bestuur van RSCA was te laf om de grillige escapades van zijn trainer te sanctioneren", vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Het bestuur heeft Weiler altijd gesteund, ook nu nog. "Vorige zondag nog raakte voorzitter Vanden Stock buiten zinnen toen supporters een doelpunt injubelden met 'Weiler Buiten!' Manager Herman Van Holsbeeck gedroeg zich vanaf dag één als pantoffelheld van het jodelende curiosum. Alsof ze bij elkaar op schoot zaten, Herman en René."

Weiler heeft het vooral dit seizoen totaal verkeerd aangepakt. "Onversneden hoogmoed en arrogantie zijn het hakblok geworden voor Weiler. Hij jongleerde met mensen conform zijn humeurigheid. Over alle acrobatische bokkensprongen sproeide hij ook nog een masochistisch sausje. Dol op het gevoel een beetje geteisterd te willen zijn. Dan ben je bij Anderlecht aan het verkeerde adres. Weiler gebruikte animositeit als instrument. Hij was gekomen als Fremdkörper en gaat heen als een stuk verdriet."

Trainen op -15
Ondanks de titel heeft Weiler zijn spelers volgens Camps nooit kunnen begeesteren. "Zwitsers hebben het moeilijk met Europa. Een geitenboer in de Alpen voelt zich al van een superieure cultuur. Zo stond Weiler ook in het leven, in Neerpede. Overleg, inspraak, psychologische massage? Verloren tijd! Hij bepaalde de sneeuwgrens, niet Sven Kums. Dan sta je op een dag alleen. René Weiler speelde Ernst Happel na. Demonstratieve eigenzinnigheid en ontoegankelijkheid. Alleen, Happel bleef binnen de hitte van zijn spelers, Weiler trainde onveranderd bij -15."