Opmerkelijk: gaat Ghelamco nieuw stadion van Club Brugge dwarsbomen?

Opmerkelijk: gaat Ghelamco nieuw stadion van Club Brugge dwarsbomen?

19-09-2017 11:30
8

Club Brugge droomt van een nieuw stadion, dat zou dan geopend moeten worden in 2022. Eén probleem: enkele van de gronden die Club nodig heeft zijn eigendom van Ghelamco, de stadionbouwer van AA Gent. Volgens De Tijd is een groot stuk grond heel recent aangekocht.

Paul Gheysens, de topman van Ghelamco, kocht dit jaar nog 4,6 hectare grond op die plaats. Die timing is heel opvallend. Het is geweten dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zich verzet tegen het Eurostadion, een stadion dat gebouwd zou worden door... Ghelamco.

Gheysens beweerde eerder bij VRT dat hij die gronden al heeft gekocht in 2011, toen het nieuwe stadion van Club nog op een totaal andere locatie most komen. Het leek dus toeval dat uitgerekend de baas van Ghelamco op die locatie grond had. Als de verkoop van dit jaar dateert, ligt de zaak echter anders.

Gheysens heeft wel een verklaring: de verkoop is pas dit jaar officieel geworden na een paar administratieve problemen. "De aankoop gebeurde onder de opschortende voorwaarde dat een vastgestelde bouwovertreding eerst moest worden opgelost. We hebben pas onlangs garanties gekregen dat er geen probleem meer was, waarna de aankoop afgerond werd", aldus zijn adviseur Philip Neyt.

Freddy Demaecker, de vorige eigenaar van de gronden, bevestigt dat verhaal. "Het oorspronkelijke akkoord met meneer Gheysens gaat wel al jaren terug. Het gaat om familiaal bezit, waar mijn moeder tot vandaag woont. Zij zal binnenkort verhuizen, waarna het overgedragen wordt aan Paul Gheysens."

Belangrijk voor het project?
De gronden van Gheysens liggen niet op de plaats waar het stadion moet komen, maar zijn wél cruciaal. "Zeker het laatste perceel ligt op een cruciale plek omdat het ligt op de locatie waar in principe de gedeelde parking van Club Brugge en de geplande bedrijvenzone moet komen", zo klinkt het vanuit het Brugse stadsbestuur.

Gheysens kan er nu voor kiezen om zich voor de rechtbank te verzetten tegen een onteigening. Gheysens en enkele andere eigenaars kunnen de zaak rekken tot er een definitief arrest van de Raad van State komt. Zolang kan Club Brugge niet beginnen bouwen aan een stadion.