Anderlecht-icoon is Weiler kotsbeu: Hij moest vorig seizoen al buiten

Anderlecht-icoon is Weiler kotsbeu: "Hij moest vorig seizoen al buiten"

13-09-2017 16:15
11

Gilbert 'Gille' Van Binst was dinsdag een aandachtige kijker van Bayern München - Anderlecht, maar veel te genieten viel er niet. Anderlecht verloor met 3-0 en speelde tachtig minuten met zijn tienen. Van Binst vond dat een vermijdbare situatie.

Sven Kums dook plots terug op als centrale verdediger. Een bizarre keuze, zo vindt ook het icoon van Anderlecht. "Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde dat Kums achterin ging spelen. Bovendien kon je uit dat matchbegin ook niet afleiden welke instructies Weiler Kums had meegegeven. Moest hij op de man spelen? Lewandowski in zone opvangen? Was hij nu een echte libero? Het was zo onduidelijk. Enfin, we hadden ook niet veel tijd om erachter te komen. Lang heeft hij niet gespeeld hé", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

De excuses van Kums na de match vond Van Binst overbodig. "Misplaatst, die excuses. Iemand als Kums moet nu vooral spreken met zijn voeten. 't Is toch ook niet zijn fout dat hij op een plaats moest spelen die niet de zijne is? Ongelofelijk hoe bizar die soap was. Een speler waarvan je als trainer zelf zegt dat hij geen vertrouwen heeft, die ga je toch niet op zo'n positie in het elftal zetten? Die moet je net vertrouwen geven. Bovendien: mocht het dan nog tegen, met alle respect, KAS Eupen zijn, ok. Maar tegen Bayern? In München? Ik begrijp het niet hoor."

Coach René Weiler dreigt zo wel zijn eigen graf te graven. "Vorig jaar was ik er al voorstander van dat ze hem buitenflikkerden. Da's toch geen trainer voor Anderlecht? Zo berekend, zo defensief, altijd in functie van de tegenstander. Het voetbal op Anderlecht is niet meer wat het geweest is. Ook gisteren had Weiler het geluk dat Bayern niet het grote Bayern was. Ik zag het aan Ribéry, die liet al snel het tempo zakken. Want anders wordt het daar 7-0 he. Dan konden de spelers beter allemaal snel een douche gaan pakken."

Universitaire tactiek
De keuzes van Weiler doen Van Binst duidelijk versteld staan. "Dit seizoen gaat het weer niet makkelijk worden, dat voel je aan alles. Kijk, als je als trainer van Anderlecht verliest met goed voetbal, dan tonen de supporters in het Park zich vergevingsgezind. Maar nu hoor je meer en meer dat het gemor opstijgt. Het krediet van Weiler is op. Hij pakt verdorie beslissingen waarvoor je twintig jaar naar de unief moet geweest zijn om ze te begrijpen."