Sterkhouder Antwerp krijgt bijzondere kritiek: Te traag voor Eerste Klasse

Sterkhouder Antwerp krijgt bijzondere kritiek: "Te traag voor Eerste Klasse"

13-09-2017 15:30

Antwerp is lang niet slecht begonnen aan het seizoen, na zes speeldagen in de Jupiler Pro League staat er een mooie 11 op 18 op het bord. Sport/Voetbalmagazine kent het concept van Antwerp: kick and rush.

Antwerp wil de tegenstand fysiek overtreffen, zo blijkt wel uit de zomertransfers. "Antwerp heeft in zijn zoektocht naar inspiratie zijn blik op de hemel gericht. Daar kruisten zijn ogen die van Jelle Van Damme, Dino Arslanagic, Matheus en Sambou Yatabaré, een bende reuzen van meer dan 1,90 meter. Bölöni moet er zeker een stijve nek aan overgehouden hebben, maar toen wist hij het: het voetbal op de Bosuil zou eerder met de spieren dan met de voeten gespeeld worden. Bovendien houden de supporters van gladiatoren."

Geoffry Hairemans moet dit seizoen een belangrijke pion zijn voor Bölöni. "Hij is eigenlijk te traag voor het ritme van Eerste Klasse maar tegelijkertijd te precies om er te ontbreken. Zijn passes naar de zijlijn zijn op maat voor snelle vleugelspelers zonder veel variatie in hun spel: Ivo Rodrigues zoekt systematisch naar zijn rechtervoet om voor het schot te gaan, terwijl Stallone Limbombe sowieso een voorzet probeert, of zijn directe tegenstander nu in de buurt is of niet."

Ook corners zijn een gevaarlijk wapen bij The Great Old. "Antwerp heeft er tien gehad tegen STVV afgelopen weekend, in een match die het niet echt domineerde. Het leek wel of de ploeg de hoekschoppen zocht. Maar kan je op een andere manier scoren als de nummer 9 Reda Jaadi is, een vleugelspeler?"

Creativiteit?
De power van Antwerp moet evenwel een gebrek aan combinatiespel maskeren. "Het idee houdt steek, want zo kunnen de reuzen gaan postvatten in de vijandige rechthoek. Daar schuilt trouwens het grootste gevaar van deze Antwerpse ploeg, die weinig inspiratie heeft als het voetballend aan de andere kant moet geraken. Op dat vlak is het rugby nooit ver weg, want meestal is het plan: een kick naar de overkant, gevolgd door een collectieve rush om de fameuze 'tweede bal' te veroveren. Dat gaat gepaard met gespierde en intimiderende interventies, op de rand van het toelaatbare."