De gokken van Weiler, Kums was niet het eerste experiment van de Zwitser

De gokken van Weiler, Kums was niet het eerste experiment van de Zwitser

13-09-2017 13:48
10

Een paar dagen geleden stond René Weiler op en dacht hij: 'Ik ga Sven Kums gebruiken als centrale verdediger tegen Bayern München'. Ondertussen weet iedereen hoe die gok afliep. Rood, een strafschop, een doelpunt tegen en een nederlaag. In het verleden verraste Weiler al een paar keer. Een overzicht.

Weiler is een man van experimenten. Opvallend, Weiler doet dat met ervaren spelers. Jonkies krijgen zelden een kans van de Zwitser. Vorig seizoen mocht Emmanuel Sowah zich even proberen te bewijzen aan de rechterkant, maar hij verdween sneller uit beeld dan hij er was ingekomen.

Deschacht van back tot spits
Toen Weiler zonder echte rechtsback zat, liet hij Olivier Deschacht op rechts opdraven. Weiler testte hem niet tegen een mindere god, nee net zoals bij Kums gebeurde het op het moment van de waarheid. Deschacht speelde op het veld van Club Brugge als rechtsback. Hoe het eindigde? Deschacht zocht de hele tijd naar zijn rechterbeen. Hij liep zich constant vast. Kon niet dreigen en liet ook defensief steken vallen. In het Jan Breydelstadion verloor paars-wit met 2-1.

 Deschacht onder Weiler blijft trouwens een raar huwelijk. In de meeste gevallen heeft de Zwitser de verdediger niet nodig. Nadat Deschacht vorig seizoen recordhouder qua gespeelde matchen bij Anderlecht werd, was hij weken niet meer in velden en wegen te bekennen. In oktober van 2016 viel Deschacht wel op. Als invaller mocht hij op het veld van Standard tien minuten als eerste spits gaan spelen. Scoren deed hij niet.

Nieuwe linksachters
Bij Anderlecht speelde Deschacht bijna zijn hele loopbaan als linksback. Toch vond Weiler twee nieuwe backs uit bij Anderlecht. Tegen Bayern München moest Andy Najar het werk op links doen. Terwijl hij rechts veel beter uit te voeten kan.

Toch was Najar toch net iets minder opvallend dan de linksback van Anderlecht in de Supercup. In het laatste deel van de match speelde Adrien Trebel als linksachter. De middenvelder gaf achteraf toe dat hij daar niet zo blij mee was. Al klonk het ook politiek correct, dat hij blij was met de eerste prijs van het seizoen voor het team.