Nederlanders luiden noodklok: ''Werden regelmatig weggespeeld door Anderlecht''

Nederlanders luiden noodklok: ''Werden regelmatig weggespeeld door Anderlecht''

13-09-2017 11:15
7

Het Nederlandse voetbal verkeert in een diepe crisis. Na het EK dreigt Oranje ook het WK te missen. Voormalig Ajax-jeugdtrainers Wim Jonk, Jasper van Leeuwen en Michel Hordijk luiden de noodklok over de ontwikkeling van jong talent bij onze noorderburen. De drie proberen uit alle macht om het gedachtegoed van Johan Cruijff uit te dragen.

Deze filosofie is gebaseerd op techniek en creativiteit. "Veel clubs in Nederland zitten nog altijd vastgeroest in hun vertrouwde methodes", aldus Jonk in gesprek met Voetbal International. “Dat is een keuze, maar wij denken dat het anders kan. Wij prediken aanvallend en technisch voetbal, helaas wordt dat nog steeds verward met naïef voetbal.” Jonk beseft echter dat er ook naar het fysieke aspect gekeken moet worden. "Duitsland is erin geslaagd de ideale mix te vinden. Door meer aandacht te besteden aan technisch vaardige spelers hebben ze hun spel vervolmaakt. Het Duitse elftal is een ploeg geworden waar je met plezier naar kijkt."

Ook België is Nederland al voorbij, betoogt Van Leeuwen. "In België hebben ze het na Euro 2000 over een andere boeg gegooid. Het pupillenvoetbal is op de schop gegaan, de trainerscursussen zijn hervormd, aanvallend voetbal werd een specifiek onderdeel van de jeugdopleidingen, voor lichtere jongens als Dries Mertens werden speciale nationale jeugdteams opgericht. En kijk waar het Belgische voetbal vijftien jaar later staat. Dat is echt geen toeval. (…) Bij Ajax werden we, zeker bij de jongste jeugd, regelmatig weggespeeld door Anderlecht. Het is duidelijk dat België ons op achterstand heeft gezet."

Hordijk sluit zich hierbij aan. "Nog steeds roepen veel Nederlanders dat we technisch en tactisch zo goed zijn. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zeker op technisch gebied zijn we achteropgeraakt. Zolang beleidsbepalers dat niet inzien, komen we niet verder", laat hij weten. "We blijven onszelf overschatten in Nederland. Noem mij naast Arjen Robben een Nederlandse aanvaller die in verticale richting kan dribbelen. We moeten nu echt tot het besef komen dat het juist op technisch gebied verkeerd is gegaan."