Nederlanders luiden noodklok: ''Werden regelmatig weggespeeld door Anderlecht''

  Nederlanders luiden noodklok: ''Werden regelmatig weggespeeld door Anderlecht''

  woensdag 13 september 2017 om 11:15

  Het Nederlandse voetbal verkeert in een diepe crisis. Na het EK dreigt Oranje ook het WK te missen. Voormalig Ajax-jeugdtrainers Wim Jonk, Jasper van Leeuwen en Michel Hordijk luiden de noodklok over de ontwikkeling van jong talent bij onze noorderburen. De drie proberen uit alle macht om het gedachtegoed van Johan Cruijff uit te dragen.

  Deze filosofie is gebaseerd op techniek en creativiteit. "Veel clubs in Nederland zitten nog altijd vastgeroest in hun vertrouwde methodes", aldus Jonk in gesprek met Voetbal International. “Dat is een keuze, maar wij denken dat het anders kan. Wij prediken aanvallend en technisch voetbal, helaas wordt dat nog steeds verward met naïef voetbal.” Jonk beseft echter dat er ook naar het fysieke aspect gekeken moet worden. "Duitsland is erin geslaagd de ideale mix te vinden. Door meer aandacht te besteden aan technisch vaardige spelers hebben ze hun spel vervolmaakt. Het Duitse elftal is een ploeg geworden waar je met plezier naar kijkt."

  Ook België is Nederland al voorbij, betoogt Van Leeuwen. "In België hebben ze het na Euro 2000 over een andere boeg gegooid. Het pupillenvoetbal is op de schop gegaan, de trainerscursussen zijn hervormd, aanvallend voetbal werd een specifiek onderdeel van de jeugdopleidingen, voor lichtere jongens als Dries Mertens werden speciale nationale jeugdteams opgericht. En kijk waar het Belgische voetbal vijftien jaar later staat. Dat is echt geen toeval. (…) Bij Ajax werden we, zeker bij de jongste jeugd, regelmatig weggespeeld door Anderlecht. Het is duidelijk dat België ons op achterstand heeft gezet."

  Hordijk sluit zich hierbij aan. "Nog steeds roepen veel Nederlanders dat we technisch en tactisch zo goed zijn. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zeker op technisch gebied zijn we achteropgeraakt. Zolang beleidsbepalers dat niet inzien, komen we niet verder", laat hij weten. "We blijven onszelf overschatten in Nederland. Noem mij naast Arjen Robben een Nederlandse aanvaller die in verticale richting kan dribbelen. We moeten nu echt tot het besef komen dat het juist op technisch gebied verkeerd is gegaan."

  Plaats een reactie

  Mario_ +1106
  woensdag 13 september 2017 om 11:33
  Maar die wegggespeelde jeugd van Ajax groeien wel door en ze spelen finale Europa Cup. Bij Anderlecht.. ..zit er 1tje op de bank die niet zal spelen
  Vind ik leuk
  Rudi653 +257
  woensdag 13 september 2017 om 11:54
  klopt ook niet helemaal. zoveel "eigen jeugd" staat er ook niet meer in de basis en die finale was ook met een beetje geluk.
  wil niet zeggen dat anderlecht 2x tegen manchester het goed deed dat ze de premier league gaan winnen
  Vind ik leuk
  GBAU +1538
  woensdag 13 september 2017 om 12:18
  Heeft er iemand Arjen Robben ooit al in verticale richting zien dribbelen? :')
  Vind ik leuk
  larédo +1338
  woensdag 13 september 2017 om 12:37
  Hoe maakt hij anders zijn befaamde Robben goals ? :P
  Vind ik leuk
  GBAU +1538
  woensdag 13 september 2017 om 14:08
  horizontaal naar binnen komen en shotten (of vallen als de wind verkeerd staat)
  Vind ik leuk
  Holy Guido +692
  woensdag 13 september 2017 om 13:30
  Het gras is altijd groener aan de andere kant.
  En wij reageren ook zo.
  Vind ik leuk
  vampire81 +819
  woensdag 13 september 2017 om 13:55
  ongelooflijk hollanders zonder een dikke nek en die eens niet uit de hoogte doen en die de waarheid of iets dat meer waarheidsgetrouw is durven te zeggen

  personen die het kunnen en vooral willen inzien, heel extreem uitzonderlijk bij onze noorderburen, waarvan de overgrote meerderheid nog steeds geheel onterecht denken op vele aspecten beter te zijn dan belgië en dit terwijl de werkelijkheid net andersom is
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws

  Nederlanders luiden noodklok: ''Werden regelmatig weggespeeld door Anderlecht''