Scherpe kritiek op Weiler: ''De Champions League is geen pretpark''

Scherpe kritiek op Weiler: ''De Champions League is geen pretpark''

13-09-2017 10:25
7

Anderlecht ging dinsdag op de eerste speeldag van de Champions League met 3-0 onderuit bij Bayern München, nadat een experiment van René Weiler compleet verkeerd uitpakte. De Zwitser koos voor Sven Kums als centrale verdediger en de veelbesproken Kums kon na 11 minuten al douchen met een rode kaart. De kritiek op Weiler is niet mals.

''Een miskleun. Anders kan je de zet van trainer René Weiler met Sven Kums als centrale verdediger niet noemen. Na elf minuten moest de middenvelder - geen verdediger - met een rode kaart naar de kant. De vraag zal eeuwig blijven: wat als Kums gewoon als middenvelder aan de wedstrijd was begonnen? Want Bayern was gisteren ondanks de uiteindelijke 3-0 niet goed'', opent Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad zijn analyse.

Vandewalle vindt de tactische zet van Weiler des te pijnlijker. ''Daarom is het zo erg dat Anderlecht-trainer René Weiler met dat experiment uitpakte. We hadden nooit geloofd dat we dit zouden schrijven, maar de Rekordmeister was rijp voor puntenverlies. De vroege uitsluiting van Kums maakte dat echter onmogelijk. De meest besproken Anderlecht-speler van de afgelopen dagen reageerde bij de doorbraak van Lewan­dowski instinctief en trok hem neer. Op het middenveld, waar Kums al sinds het begin van zijn carrière speelt, levert zoiets maximaal een gele kaart op.''

Tot slot denkt Vandewalle dat deze blunder Weiler nog wel eens duur kan komen te staan. ''Als je je nek uitsteekt, kan je die heel hard bezeren. Zelfs breken. Zo ver is het nog niet bij Weiler, maar als straks, later of veel later een afscheidsrede moet worden geschreven, kan deze pijnlijke passage zeker niet ontbreken. De Champions League is geen pretpark waar je de ene attractie probeert en dan weer de andere. De belangrijkste clubcompetitie ter wereld is ernst en moet ernstig worden benaderd'', klinkt het streng.