Van Holsbeeck blikt terug: Ik had Svilar bijna bij zijn keel gegrepen

Van Holsbeeck blikt terug: "Ik had Svilar bijna bij zijn keel gegrepen"

12-09-2017 12:14
7

Anderlecht zag deze zomer toptalent Mile Svilar verkassen naar Benfica. Dat was een streep door de rekening van het paars-witte bestuur, die in de 18-jarige goalie de toekomstige nummer één zagen. Maar omdat René Weiler hem nog niet klaar achtte, forceerde Svilar een vertrek. Herman Van Holsbeeck is niet te spreken over het gedrag van de jonge doelman.

Lees ook: Van Holsbeeck in zak en as: "Grootste ontgoocheling van mijn carrière"

"We hebben die jongen vanaf zijn twaalf jaar verwend en gepamperd. En finaal blijf je achter met het gevoel dat je misbruikt bent geweest", aldus Van Holsbeeck in Sport/Voetbalmagazine. "Svilar zou van ons een nieuw contract van vier of vijf jaar krijgen, maar Weiler vond hem nog niet matuur genoeg om basisspeler te zijn. Tijdens een gesprek in mijn bureau heeft Weiler hem dus voorgesteld om een seizoen ervaring op te doen bij Waasland-Beveren en twee keer per week op Neerpede te blijven trainen."

Maar dat was niet naar de zin van Svilar: "Weiler trok de deur dicht en hij begon meteen te mekkeren. 'Wat denkt die kerel wel? Als het zo zit kom ik niet meer.' Ik had hem bijna bij de keel gegrepen", aldus Van Holsbeeck. "Een ket van 17 jaar hoort niet zo te praten over zijn trainer. De volgende dag heeft hij zijn kastje leeggemaakt en we hebben hem niet meer gezien. Het enige wat mij toen nog interesseerde was een club voor hem vinden. Als je weet dat Gent ongeveer 3 miljoen euro heeft betaald voor Lovre Kalinic, dan is 2,5 miljoen euro voor Svilar een mooi bedrag."

Toptransfer door de neus geboord
Dat Anderlecht geloofde in 18-jarige goalie, blijkt uit het verhaal over diezelfde Kalinic. "Zijn makelaar zat ooit hier. Hij werd om 14 uur in Gent verwacht, maar was bereid om alles af te blazen en hier te tekenen. Ik heb onmiddellijk naar Roger Vanden Stock gebeld. Wat doen we met Svilar? Hij zei: houden. Kalinic is naar Gent vertrokken en Svilar zijn we ook kwijt..." Eerder raakte al bekend dat vader Svilar niet te spreken was over het eventueel aantrekken van Kalinic.