De scenario's voor Oranje: mathematisch kan het nog

De scenario's voor Oranje: mathematisch kan het nog

03-09-2017 21:24
1

Nederlands bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit waren behoorlijk tevreden na de 3-1 winst op Bulgarije, maar de cijfers liegen niet. Zweden, de belangrijkste concurrent in de strijd om plek twee in de kwalificatiepoule, won met 4-0 van Wit-Rusland en liep daarom uit op Oranje qua doelsaldo. Het ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Hoe kan Oranje tóch nog het WK in Rusland bereiken? 

De 4-0 nederlaag van donderdagavond in Frankrijk wás al pijnlijk, maar het is extra vervelend om te concluderen dat de twee tegentreffers in de laatste minuten Oranje weleens de kop kunnen kosten in de jacht op een ticket voor het WK 2018. Zweden verloor donderdag weliswaar ook, met 3-2 in Bulgarije, maar het doelsaldo van de Scandinaviërs liep slechts een kleine deuk op. 

Na zondagavond is de kloof groter geworden. Té groot? Want met nog slechts twee kwalificatieduels te gaan staat Zweden op +11 en Oranje op +5. Over vijf weken staan de volgende interlands op het programma. Nederland gaat dan eerst op bezoek bij Wit-Rusland, terwijl Zweden in eigen land Luxemburg - de hekkensluiter van groep A - treft. 

Om nog enigszins kans te maken op de tweede plek in de groep, moet Oranje het resultaat van Zweden tegen Luxemburg evenaren. Winnen de Zweden bijvoorbeeld met 5-0, dan zal Nederland ook met vijf doelpunten verschil in Wit-Rusland moeten zegevieren. Luxemburg bleek eerder een taaie tegenstander voor Zweden. Het heenduel eindigde in een kleine 0-1 zege. 

Hopen op zwalkende Zweden
Wanneer Nederland níet wint of nalaat om veel goals te maken, ervan uitgaande dat Zweden wél wint, dan weten we op zaterdagavond 7 oktober al dat het WK definitief onhaalbaar is. Voor de tweede keer op rij mist Oranje dan een groot eindtoernooi, omdat Zweden simpelweg niet meer in te halen valt in groep A. Natuurlijk is er ook een kansje dat Zweden in eigen huis niet van Luxemburg wint... Daar houdt echter niemand rekening mee. 

Het lijkt erop dat Nederland moet hopen op een misser van Zweden. Dat is een laatste kans. Géén monsterzege op Luxemburg op 7 oktober zou ook prettig zijn. In dat geval is er namelijk nog een minimale mogelijkheid dat het drie dagen later, tijdens Oranje-Zweden in Amsterdam, tóch nog goed komt. Oranje móet minimaal met 3-0 winnen. Dan zijn de doelsaldo's gelijk (+8) en wordt Nederland tweede op basis van onderling resultaat. Dat is dus, voor alle duidelijkheid, enkel het geval wanneer de doelsaldo's op dat moment nog altijd + 11 en + 5 zijn. Als, als, als... Het wordt de komende maand héél hard duimen, zoveel is zeker. 

De actuele stand in groep A 

1. Zweden - 8 duels gespeeld - 16 punten - +11
2. Frankrijk - 7 duels gespeeld - 16 punten - +10
3. Nederland - 8 duels gespeeld - 13 punten - +5
4. Bulgarije - 8 duels gespeeld - 12 punten - - 4
5. Wit-Rusland - 8 duels gespeeld - 5 punten - -12
6. Luxemburg - 7 duels gespeeld - 4 punten - -10

Frankrijk - Luxemburg is om 20.45 uur begonnen