Leko verantwoordelijk gehouden voor Europese blamage: ''Wat een ellende''

Leko verantwoordelijk gehouden voor Europese blamage: ''Wat een ellende''

25-08-2017 10:49
16

AEK Athene maakt donderdagavond een abrupt einde aan de Europese campagne van Club Brugge: 3-0. De ochtendkranten zijn na de blamage enorm scherp voor Blauw-Zwart. Zo kopt Het Nieuwsblad met grote hoofdletters: ''WAT EEN ELLENDE''. Club-watcher Guillaume Maebe is namens de krant ook kritisch in zijn analyse. Met name ook coach Ivan Leko.

''Ontiegelijk zwak was het, de opbouw van Club Brugge. Oneindig veel balverlies werd opgevolgd door slechte controles, werd opgevolgd door te vermijden buitenspel, werd opgevolgd door het ontbreken van een loopactie. Club voetbalde een match lang geen énkele kans bij elkaar'', constateerde Maebe in Griekenland.

Volgens de journalist lag de oorzaak bij de tactische keuze van Leko. ''Het probleem? Het systeem. Ironisch genoeg. Of correcter: de manier van opbouwen en voetballen. Ivan Leko gooide verrassend zijn driemansdefensie overboord en greep terug naar een viertal achterin. De Bock op links, Palacios op rechts, achterin Denswil-Engels. Voorin kwamen zowel Vossen als Dennis als Diaby aan de aftrap. Lekker aanvallend.'' Het plan om vanuit het middenveld de snelle voorhoede te lanceren mislukte volledig. ''Het oogde mooi op papier, maar in de praktijk bleek het een nachtmerrie. Club voetbalde te traag en ook gewoon niet efficiënt'', klinkt het.