Krijgen meer clubs binnenkort problemen met voetbalbelgen? “Er is geen visie

Krijgen meer clubs binnenkort problemen met voetbalbelgen? “Er is geen visie"

22-08-2017 22:15
16

AA Gent uitte onlangs zijn wens om het verplichte aantal voetbalbelgen op het scheidsrechtersblad te herzien. De Oost-Vlaamse topclub beschikt, tot ongenoegen van coach Hein Vanhaezebrouck, over te weinig Belgen in de selectie. Volgens Henk Mariman zullen binnenkort meer Belgische clubs met dat probleem kampen.

De voormalige sportief directeur van Club Brugge is momenteel aan de slag als consulent voor (buitenlandse) jeugdopleidingen. "Het enige wapen dat de Belgische ploegen hebben is investeren in jeugdopleiding om zo interne doorstroming te genereren. Vanuit mijn buitenlandse ervaring merk ik dat we het voorbije decennium geen stappen meer hebben gezet", aldus Mariman aan Sport/Voetbalmagazine.

"Je hebt een poel Belgische spelers, maar die is niet zo groot. En als iedereen achter die spelers gaat aanzitten, kan ik begrijpen dat het problematisch wordt. Het probleem is dat te weinig ploegen écht opleiden. Hoeveel voltijdse mensen zijn er aan het werk? Hoeveel ex-profs? Het probleem situeert zich niet in het feit dat er geen talent is. Het probleem is dat er geen visie is om spelers intern verder te ontwikkelen."