Zet Leko publiekslieveling op de bank? 'Hij moet hem opofferen'

Zet Leko publiekslieveling op de bank? 'Hij moet hem opofferen'

22-08-2017 18:19
3

Donderdag moet Club Brugge nog flink aan de bak in Athene, na de 0-0 eigen huis wordt het een lastig karwei tegen AEK. Guillaume Maebe, Club Brugge-watcher voor Het Nieuwsblad, oordeelt dat Jelle Vossen best op de bank kan beginnen.

Vossen miste dit seizoen nog maar één match: de heenmatch tegen Basaksehir, toen hij nog geblesseerd was. Sindsdien staat hij vast in de basis, maar dat keerde zich in de heenmatch tegen Club Brugge.

"Met Diaby had het anders kunnen lopen. Niet zozeer omdat hij een betere spits is dan Vossen, wel omdat hij met zijn profiel voor meer onvoorspelbaarheid kon zorgen. Diaby toonde zich tegen Kortrijk en heeft de technische bagage om als aanspeelpunt te fungeren. Maar hij beschikt ook over de snelheid om afwisselend met Dennis diep te gaan en de Griekse verdediging tureluurs te draaien", oordeelt Maebe.

Dat moet de tactiek van Club dan ook zijn tegen de statische Griekse defensie. "Dan weer links, dan weer rechts, dan weer centraal, dan weer Diaby, dan weer Dennis. Veel moeilijker te verdedigen dan de vaste lijn Vossen-Dennis. Bovendien geeft de tandem Diaby-Dennis de kans aan Vanaken en/of Refaelov om veel vaker de toevoer te verzorgen. Dennis - Diaby bediend door Vanaken en/of Refaelov, ondersteund door andere infiltrerende middenvelders en hoge flankverdedigers."

Vossen opofferen
Het lijkt echter ook voor Maebe sterk dat Vossen de basiself plots niet meer haalt. "Het is op tactisch vlak de aanpak die donderdag het meeste gevaar kan opleveren, meer dan spelen met een pivot - Wesley - of rekenen op een een-tweetje tussen beide spitsen. Al moet Leko dan wel Vossen opofferen, de enige spits die aan elke competitiematch mocht beginnen."