Standard beweert dat videoref de rechten van Orlando Sa heeft geschonden

Standard beweert dat videoref de rechten van Orlando Sa heeft geschonden

18-08-2017 18:52
1

Standard Luik heeft vrijdagnamiddag voor de Geschillencommissie Profvoetbal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verklaart dat de rechten van aanvaller Orlando Sa geschonden worden.

De Portugees trapte in de toegevoegde tijd van de wedstrijd op het veld van STVV (1-0) op het been van Steven De Petter. Scheidsrechter Alexandre Boucaut had de fase niet gezien, maar werd door zijn Video Assistant Referee (VAR) wel aangemaand de beelden te bekijken. Boucaut haalde op basis van de tv-beelden vrij snel de rode kaart boven.

Om de verdediging van Orlando Sa te kunnen voorbereiden vroeg Standard de beelden op waarover Boucaut en zijn VAR beschikten, maar de Rouches kregen nul op het rekest. "We hebben geen toegang tot die beelden waarop de rode kaart voor Sa gebaseerd werd. Dat is onaanvaardbaar", vertelde Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, aan Het Laatste Nieuws.

"Deze vervolging is een primeur voor de Belgische competitie, want het is de eerste op basis van de videoref. Maar zoals vaak is het eerste geval ook het moeilijkste. Het bondsparket is niet bevoegd een strafvordering uit te voeren, want het beschikt niet over alle informatie. Als we de beelden niet hebben en de regels niet kennen, hoe kan er dan een disciplinaire vervolging komen?"

"Er is geen eerlijk proces, artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt geschonden", besloot Locht. Het Bondsparket vorderde drie speeldagen schorsing voor Sa en een boete van 600 euro. De Geschillencommissie Profvoetbal zal op dinsdag 22 augustus een uitspraak doen.