Gent zit zwaar in de problemen en klaagt steen en been: Kijk naar de realiteit

Gent zit zwaar in de problemen en klaagt steen en been: "Kijk naar de realiteit"

16-08-2017 08:06
13

Opvallend afgelopen weekend: bij AA Gent zaten zowel Moses Simon als Anderson Esiti in de tribune op bezoek bij KV Mechelen. Het tweetal behoort nochtans zeker tot de beteren bij de Oost-Vlamingen, maar werd het slachtoffer van de Belgische regelgeving. Michel Louwagie is not amused. 

In de Jupiler Pro League is het voor clubs verplicht om in totaal zes 'voetbalbelgen' op het wedstrijdblad te hebben staan. Onder de term 'voetbalbelg' wordt iemand met een Belgisch paspoort verstaan, maar evenzeer een buitenlander die enkele jaren van zijn opleiding genoot in ons land. Omdat Gent op dat vlak slecht scoort, kregen jongens als Thibault De Smet of Siebe Horemans de voorbije weken steeds hun plekje bij de selectie, ten koste van enkele meer gevestigde, buitenlandse waarden.

Gent in de tegenaanval
Als het van sterke man Louwagie afhangt, wordt die regelgeving aangepast. "Ik begrijp de goede bedoelingen van de regel, die Belgisch talent wil stimuleren, maar in de praktijk schieten de Belgische clubs zichzelf in de voet. Kijk naar de realiteit deze transferzomer. De beste Belgische talenten vertrekken al op jonge leeftijd naar het buitenland, zie Tielemans, Dimata en wie weet ook Dendoncker. We vechten met een heleboel clubs om een kransje overgebleven Belgen, want ze moeten voldoende niveau hebben voor een topclub", aldus de manager bij Het Nieuwsblad.

"De vraag is veel groter dan het aanbod en dan is er nog het geluk dat Kums en Sels terug zijn gekeerd naar België. In het geval van Vanlerberghe en Kums heeft Gent aan het kortste eind getrokken, in het geval van Nicolas Raskin hebben we het gehaald van Standard en Anderlecht. Wat willen we voor ons Belgisch voetbal: willen we gewapend zijn in Europa of niet? Die cruciale vraag moeten we durven stellen in de Pro League", besluit Louwagie.