Nederland verslaat Denemarken en schrijft geschiedenis met Europese titel

06-08-2017 19:00

De dames van Nederland zijn voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen geworden. Denemarken werd zondagavond met 4-2 verslagen in Enschede. De finale in de Grolsch Veste was van de eerste tot de laatste minuut boeiend.

De eindstrijd begon matig voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. De bal ging op de stip na een overtreding van Kika van Es. Nadia Nadim benutte het buitenkansje door Denemarken. Niet veel later stond het weer 1-1. Na een prachtige sprint van Shanice van de Sanden tikte spits Vivienne Miedema bij de tweede paal koeltjes binnen.

Het duel bleef ontzettend boeiend. De Oranje Leeuwinnen kwamen op voorsprong via sterspeelster Lieke Martens. Vanaf links kwam ze naar binnen en in de korte hoek schoot Martens gedecideerd raak. Oranje kon de voorsprong echter niet vasthouden. Pernille Harder ontsnapte en maakte na een individuele actie 2-2.

Ook de tweede helft was boeiend. Het spel golfde op en neer. De 3-2 kwam op naam van Sherida Spitse. De captain van de Oranje-vrouwen mocht aanleggen voor een vrije trap en profiteerde van matig keeperswerk van de Deense goalie. De spannende slotfase leverde nog één doelpunt op. Denemarken drong aan, maar het was Miedema die met haar tweede van de avond voor de beslissing zorgde. Na het laatste fluitsignaal barstte er een waar volksfeest los in Enschede en omstreken.