Bom onder Belgisch voetbal? Clubs dreigen 400(!) miljoen euro te moeten betalen

Bom onder Belgisch voetbal? Clubs dreigen 400(!) miljoen euro te moeten betalen

26-07-2017 07:17
4

Onze Belgische clubs dreigen door een oude maatregel heel wat geld zien te verdwijnen. Sinds 2008 kunnen sportclubs profiteren van een bijzonder gunstige maatregel. Maar daar dreigen ze nu voor te moeten betalen.

In 2008 werd beslist dat voetbal-, basketbal- en volleybalclubs voor tachtig procent worden vrijgesteld van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dat is het geld dat elke werkgever afhoudt op het loon van zijn werknemers. Daardoor kunnen onze Belgische clubs ook veel hogere nettolonen betalen dan concurrenten in de buurlanden. Dat dreigt nu faliekant af te lopen, meldt Het Nieuwsblad na het bekijken van de masterscriptie van rechtenstudent Dimitri Thijskens.

Vorig jaar spaarden onze clubs daarmee zo'n zestig miljoen euro uit. In totaal zou het sinds 2008 om een som rond de 400 miljoen euro gaan. Dat kan voor serieuze problemen zorgen. De Belgische overheid meldde deze regel niet bij de Europese overheid. Daardoor is deze maatregel in feite onwettig. Een klacht van een buitenlandse club zou desastreus zijn voor de Belgische voetbalploegen.

De Belgische clubs riskeren namelijk dat ze de volle 400 miljoen euro terug moeten betalen. Slecht nieuws voor zowat alle Belgische ploegen, maar vooral voor de G5. Anderlecht profiteerde het meest van die maatregel en spaarde daarmee 67,5 miljoen euro uit. Club Brugge (46,7), Standard (43,8), Genk (36,8) en Gent (26) dreigen ook heel wat geld terug te moeten betalen.