Falende scheidsrechters zorgen voor frustratie: Het is nu ernst

Falende scheidsrechters zorgen voor frustratie: "Het is nu ernst"

25-07-2017 08:45
4

Enkele dagen voor de start van het nieuwe voetbalseizoen is er heisa ontstaan rond de scheidsrechters. Vijf van de refs uit de Jupiler Pro League mogen momenteel geen wedstrijden fluiten. Christoph Dierick en Frederik Geldhof haalden hun fysieke proeven niet, terwijl Erik Lambrechts faalde op de theoretische tests. Twee anderen zijn nog op verlof. De eersteklassers en de Pro League reageren not amused.

Ondanks een seizoen waarin veel kritiek was op het scheidsrechterlijke korps, investeerde de Pro League erin om scheidsrechters semiprof te laten worden. "Wij namen onze verantwoordelijkheid", fulmineert Pierre François, afgevaardigd bestuurder van de Pro League, in Het Nieuwsblad. "We hebben enorm veel gedaan en geïnvesteerd in het semiprofessionalisme en de videoref, en dan krijg je dit." Lambrechts zou één van die acht refs worden met het statuut van een semiprof, maar moet zijn theorie dus opnieuw afleggen.

"Het is tijd dat de scheidsrechters beseffen dat ze niet in slaap mogen vallen. Nu zeker niet. Zij moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ze wisten al maanden dat die tests op het programma
staan. Dan mogen we toch verwachten dat ze klaar zijn", is François streng. "Sommigen (Serge Gumienny en Luc Wouters, nvdr.) zijn zelfs nog met vakantie. Tja... Ik hoop dat ze nu beseffen dat het ernst is."