Degryse ziet zwakke schakel bij Anderlecht: Echt storend

Degryse ziet zwakke schakel bij Anderlecht: "Echt storend"

24-07-2017 07:15
16

Anderlecht heeft zijn eerste prijs van het seizoen beet: in de Supercup nam het de maat van Zulte Waregem (2-1). Marc Degryse zag een sterk Anderlecht, maar een zwakke Nicolae Stanciu.

De Roemeense spelmaker kon volgens Degryse weer niet overtuigen.  "Stanciu maakte de hele voorbereiding mee. Van aanpassingsproblemen kan er ondertussen geen sprake meer zijn. En hij kreeg in de Supercup zijn kans op zijn favoriete positie, terwijl er op het drukbezette middenveld van paars-wit toch heel wat andere kandidaten zijn om die plaats in te nemen. Maar overtuigen deed de Roemeen andermaal niet", stelt hij in Het Laatste Nieuws.

Stanciu bracht Anderlecht weinig bij. "Hij voetbalt onrustig. Lijdt onnodige balverliezen. In het Engels hebben ze daar een heel mooie uitdrukking voor: 'unforced errors'. Zonder onder druk te staan speelt Stanciu al te vaak de bal kwijt. Door een controle die te ver van zijn voet springt, door te lang met de bal te lopen, door onnodig veel risico in zijn passing te leggen. Soms is dat nodig, een risicopass spelen, en dan is het logisch dat je de bal af en toe verliest. Maar niet in die mate."

Door die balverliezen wordt hij ook niet populair bij zijn teammaats. "Het was bij momenten echt storend. Niet alleen voor de neutrale kijker. Zelfs voor zijn ploegmaats. Ik zag fases waarin Sven Kums zich ging irriteren aan het spel van Stanciu. Die ging een keer met de bal lopen terwijl Kums had kunnen schieten. Even later talmde de Roemeen te lang om de bal breed te leggen waarna Kums zich ostentatief wegdraaide. Dat zijn nieuwe ploegmaats zich nu al storen aan zijn onnodige balverliezen: dat is echt niet goed."

Uitlenen
Voorlopig kan Stanciu zijn talent niet laten zien bij Anderlecht. "Niemand die nochtans twijfelt aan de intrinsieke kwaliteiten van Stanciu. Hij kan heel goed voetballen. Niet voor niets heeft hij veel krediet bij de fans - na één goede actie krijgt hij altijd veel applaus. Omdat het publiek ook voelt dat er iets in die jongen zit. Alleen krijgt hij dat zelf niet vertaald naar stabiele prestaties."

Volgens Degryse kan een uitleenbeurt wel soelaas brengen. "Stanciu is een zorgenkind. Anderlecht betaalde 10 miljoen, maar op deze manier zal daar niet veel meer van overschieten. Ik vraag me zelfs luidop af of paars-wit niet stilaan moet beginnen denken aan een uitleenbeurt. Wat gebeurt er als Anderlecht niets doet? De kans is groot dat Stanciu bij grote matchen op de bank zal zitten, want je hebt met Kums, Trebel, Gerkens en Hanni concurrentie van spelers van wie je veel zekerder bent dat ze zullen presteren."

"En dan blijft de vraag hoe Stanciu zal reageren op die situatie. Zal hij de rug rechten en tonen dat hij de man is? Of zal hij zich neerleggen bij het feit dat hij, de duurste transfer in de geschiedenis van de club, een onbelangrijke speler wordt van Anderlecht?"