Opmerkelijk! KBVB voert liefst 94 spelregelwijzigingen door voor nieuwe seizoen!

Opmerkelijk! KBVB voert liefst 94 spelregelwijzigingen door voor nieuwe seizoen!

17-07-2017 14:00
9

Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voert vanaf het komende seizoen liefst 94 wijzigingen in de spelregels door. Maandag werden in Tubeke de belangrijkste aanpassingen van een toelichting voorzien. De belangrijkste nieuwigheden zijn voor u op een rijtje gezet.

Opvallend is dat spelers vanaf nu ook gestraft kunnen worden voor een zogenaamde 'verbale overtreding'. Voortaan zullen scheidsrechters indirecte vrije trappen kunnen geven wanneer een speler een "verbale overtreding" maakt. "Strafschoppen kunnen daaruit dus nooit ontstaan", stelt Kris Bellon, manager van het Referee Department tegenover de Belgische media. De regelwijziging moet ook bijdragen aan de toename van respect voor de beslissingen en de integriteit van de refs. Dat respect voor de wedstrijdleiding wordt nu expliciet afgedwongen in de regels.

Spelers moeten ook oppassen voor het maken van fouten buiten het veld. Dit kan namelijk een strafschop tot gevolg hebben. ''Wanneer er een fout buiten het terrein gemaakt wordt, moet de scheidsrechter een rechtstreekse vrije schop op de lijn geven. Gebeurt de overtreding buiten het veld achter het doel ter hoogte van het strafschopgebied, dan wordt het leer zelfs op de stip gelegd'', zo maakt het Referee Department bekend.

Penalty's
De refs zullen ook strenger toezien op het correct nemen van de strafschoppen. Als een strafschop verkeerd wordt genomen (twee baltoetsen, veinzen,...) telt het doelpunt niet en wordt een doeltrap toegekend. De doelman wordt echter ook nauwlettend in de gaten gehouden. ''Wanneer de doelman te vroeg uit zijn doel komt, krijgt hij een gele kaart en moet de penalty hernomen worden. Als zowel de strafschopnemer als de goalie in de fout gaan, wordt de penalty hernomen als hij niet in doel ging. Als het leer wel tegen de netten ging, mag de doelman een indirecte vrije trap nemen.''

Details
Er is ook een extra reglement toegevoegd met betrekking tot buitenspel. ''Wanneer een speler die vanuit een buitenspelpositie terugkeert een tegenstander blokkeert, zal de scheidsrechter voor offside fluiten'', zo meldt de nieuwe wijziging. Verder valt ook op dat spelers om een extra reden bestraft kunnen worden bij het juichen na een goal. De speler wordt voortaan bestraft met geel "als hij zichzelf of anderen in gevaar brengt" door bijvoorbeeld in het publiek te springen.

Tot slot is het voor doelmannen opnieuw toegestaan om caps dragen en is het gebruik van EPTS (electronical performance and tracking system) ook geoorloofd "op voorwaarde dat ze het veiligheidslogo dragen en dus goedgekeurd zijn", zo wordt de lijst afgesloten.