Mannaert doet straffe onthulling: Wij zagen hem niet als basisspeler

Mannaert doet straffe onthulling: "Wij zagen hem niet als basisspeler"

15-07-2017 15:00
1

Club Brugge heeft in de laatste jaren duidelijk een andere transferstrategie. De nadruk ligt nu op mentaliteit en beroepsernst, eerder dan het pure talent. Ruud Vormer is een goed voorbeeld van die aanpak, maar vreemd genoeg was Club niet helemaal overtuigd van hem...

In het magazine Puskas geeft sportief manager Vincent Mannaert aan dat Vormer oorspronkelijk niet voor een basisstek werd gehaald. "Wij wilden hem graag, maar dan als versterking in de breedte. Niet als basisspeler. We spraken af in een hotel op de dag van de transferdeadline. Die jongen straalde goesting uit, niet normaal. Wanneer kan ik beginnen, vroeg hij enthousiast. In geen tijd werd hij een sterkhouder. Zo'n spelers moet je hebben."

Mannaert heeft ook al het omgekeerde meegemaakt. Spelers die toptransfers moesten worden werden op het laatste nippertje nog geweigerd. "Ik heb al tegenover spelers gezeten waarvan ik dacht: man, doe je het wel graag? Interesseert het je überhaupt voor welke ploeg je volgend seizoen speelt? Ik heb al spelers voor mij gehad met een uitstekend scoutingsrapport die klaar waren om te tekenen, maar er ongeïnteresserd bij zaten. Voor mij hield het daar en dan op."

Mannaert weet dat groepsgeest de sleutel is naar prijzen. "Voetbal is een groepssport, met je attitude begeester of besmet je mekaar. Een kleedkamer die niet positief is, dat is nooit een winnende kleedkamer. Toen ik pas in Brugge aankwam, zat er veel talent in de kleedkamer: Vadis, Donk, Dirar, Vargas, Perisic, Lestienne... Maar er zat geen groepsdynamiek in. Het voetbal was soms fantastisch, maar de inzet was soms niet om aan te zien."