Het falende transferbeleid van Barça: miskopen kosten 159 miljoen euro

Het falende transferbeleid van Barça: miskopen kosten 159 miljoen euro

14-07-2017 11:43

Het is misschien wel de grootste en meest geliefde voetbalclub ter wereld: FC Barcelona. Die status zal als een magneet werken in de zoektocht naar nieuwe spelers, maar al jaren faalt het transferbeleid aan alle kanten. Wat is er aan de hand met de Catalaanse grootmacht?

De afgelopen drie jaar leverden Barcelona zes hoofdprijzen op: één Champions League (2015), twee landstitels (2015 en 2016) en drie Copa del Reys (2015, 2016 en 2017). Toch heerst er onvrede in Camp Nou - en daarvoor moet dieper worden gegraven. Sinds 2014 worden de supporters teleurgesteld door het transferbeleid, die veel dramatischer blijkt dan aanvankelijk gedacht. VoetbalPrimeur neemt een duik in het Catalaanse miskopenfestival.

Transferuitgaven sinds 2014
Om geld zit Barcelona zit niet verlegen. Integendeel: sinds 2014 gaf de club 387 miljoen euro uit aan transfers. Het record werd gezet in 2014/2015 met 166 miljoen, waarna in 2016/2017 122 miljoen werd uitgegeven. In het tussenliggende jaar (2015/2016) gaf Barça door het transferverbod 'slechts' 51 miljoen uit. Deze zomer staat de teller op 47 miljoen. We zetten alle aankopen op een rijtje en vellen een oordeel: rood is flop, geel is twijfel en groen is top.

Toelichting
Een rekensom leert dat Barcelona de laatste drie jaar 159 miljoen euro heeft uitgegeven aan spelers die later mislukten. Vooral de hoge bedragen voor de routiniers Jérémy Mathieu en Thomas Vermaelen in 2014 zijn opvallend. Mathieu maakte vorige week transfervrij de overstap naar Sporting Portugal, terwijl Vermaelen door blessures slechts elf wedstrijden speelde. Verder valt op dat beide '2015-aankopen' mislukt zijn. Arda Turan en Aleix Vidal staan na amper twee jaar op de transferlijst in Camp Nou.

Veel nieuwelingen van 2016 krijgen nog even de tijd zich te bewijzen. Jasper Cillessen, Lucas Digne en Denis Suarez hebben nog niet écht laten zien versterkingen te zijn, maar het is te vroeg hen als miskoop te bestempelen, terwijl het debuutseizoen van Samuel Umtiti hoopgevend was. André Gomes en Paco Alcacer, die vorig jaar beiden overkwamen van Valencia, staan er vooral slecht op bij de kritische Barça-fans. Beiden worden regelmatig uitgefloten.

Toekomstige aankopen
Aan 'technisch secretaris' Robert Fernandez (foto, rechts) en zijn ploeg de schone taak om het tij te keren. De geruchten die de ronde doen, bieden echter weinig hoop op betere tijden. De bij Tottenham Hotspur mislukte Paulinho, tegenwoordig Guangzhou Evergrande, zegt een aanbieding van Barcelona op zak te hebben, terwijl in een eerder stadium een hele rits spelers van Ajax en Dirk Kuyt (!) aan Barça werden gelinkt.

Typerend is het gebrek aan slagvaardigheid: de jacht op Hector Bellerin en Marco Verratti is een gebed zonder einde. De rechtsback en middenvelder mogen bovendien niet weg van hun clubs Arsenal en Paris Saint-Germain. Zelfs Paulinho is onhaalbaar. Tot donderdagavond was Gerard Deulofeu de grootste zomeraankoop van deze zomer, maar Nelson Semedo bracht daar verandering. Laten we voor Barça hopen dat de komst van de rechtsback van 30 miljoen euro het startschot is voor betere transfertijden.