Wat verdient Neymar: zijn inkomen, salaris, bonussen, sponsors en uitgaven

Wat verdient Neymar: zijn inkomen, salaris, bonussen, sponsors en uitgaven

06-07-2017 12:52
4

Op voetbal- en financieel gebied zijn Cristiano Ronaldo en Lionel Messi door niets of niemand in de voetbalwereld te achterhalen. De enige topspeler die nog enigszins in de buurt komt is Neymar, die met een dikke bankrekening de natuurlijke opvolger van de twee beste voetballers ter wereld is.

Van zijn prestaties in het afgelopen seizoen zal hij niet heel vrolijk worden, maar als Neymar 's nachts ligt te woelen in bed moet hij gewoon even naar zijn bankrekening kijken. Na Ronaldo en Messi is hij de best verdiende voetballer ter wereld. De Braziliaanse superster incasseerde in 2016 een slordige 38,4 miljoen euro. Daarmee bezet hij de achttiende plaats, ruim achter de top-drie bestaande uit Ronaldo (83,2 miljoen), LeBron James (79 miljoen) en Messi (76,5 miljoen), van best verdiende sportmannen op onze aardbol. Neymar is wél de best verdienende sporter tot en met 25 jaar.

Salaris en bonussen
Neymar ondertekende in oktober 2016 een contract tot de zomer van 2021 in Camp Nou, waarmee hij 13,1 miljoen euro per jaar verdient. Dat komt neer op een weeksalaris van 288.000 euro per week na aftrek belastingen. Alleen ploeggenoot Messi, Ronaldo en Gareth Bale (beiden Real Madrid) en de 'Chinezen' Carlos Tévez, Ezequiel Lavezzi en Oscar verdienen meer.

Naast zijn 'gewone' salaris casht Neymar verschillende bonussen, die jaarlijks 5,4 miljoen euro in het Braziliaanse laatje brengen. Opgeteld is dat 18,5 miljoen euro per jaar. In zijn Barça-contract is een ontsnappingsclausule opgenomen die jaarlijks wordt opgeschroefd. Geïnteresseerde clubs - en die zijn er genoeg - moeten tegenwoordig 175 miljoen euro betalen om Neymar los te weken.

Sponsors
Neymar moet het qua inkomsten uit salaris en bonussen afleggen tegen Ronaldo en Messi, maar is wel de meest waardevolle voetballer ter wereld. Met 211 miljoen euro zet hij nummer twee Delle Alli (156 miljoen) op grote afstand. De twee blijven Messi (30) en Ronaldo (32) voor vanwege hun leeftijd. De waarde die Neymar vertegenwoordigt komt hem goed van pas bij het sluiten van sponsordeals.

De 25-jarige poster boy van Brazilië is één van de meest vermarktbare atleten ter wereld, wat hem jaarlijks 19,2 miljoen euro oplevert. Neymar wordt gesponsord door onder meer Beats by Dre, Gillette, Nike, Panasonic, Volkswagen, Santander, Claro, Unilever en Red Bull. Hij is daarmee de enige voetballer die meer opstrijkt naast het veld dan op het veld. Onlangs was Neymar de eerste voetballer die zijn eigen Air Jordan-lijn kreeg bij Nike. Dat is zelfs uithangbord Ronaldo niet gegeven.

Onlogisch is het allemaal niet. Neymar was al op jonge leeftijd een hype bij Santos, verkaste in 2013 naar één van de grootste clubs ter wereld en is een nationale held in Brazilië. In 2011, als negentienjarig 'groentje', tekende hij al een elfjarig contract bij Nike. Daarnaast zette hij zichzelf onlangs in de markt als 'acteur' in de blockbuster 'xXx Return of Xander Cage' én bracht hij zijn eigen emojipakket uit.

Uitgaven
Neymar laat het breed hangen, zo blijkt wel uit de foto's die hij regelmatig plaatst op Instagram. Ondanks al die fanfare rond zijn persoon, is hij een zeer religieus persoon, die naar verluidt 10% van zijn inkomen doneert aan de kerk. Daarnaast opende hij het Instituto Projeto Neymar Jr om arme kinderen te helpen op het gebied van educatie, creativiteit en sportiviteit. Het maakt hem een ongekend populair figuur in Brazilië en ver daarbuiten. Veelzeggend: onlangs werd Neymar door Time Magazine opgenomen in de lijst met de honderd invloedrijkste personen op aarde.

 

My Squad

Een bericht gedeeld door Nj neymarjr (@neymarjr) op