De laatste hoop voor Foket: Zware klus om Italianen te overtuigen'

De laatste hoop voor Foket: "Zware klus om Italianen te overtuigen'

04-07-2017 07:12

Thomas Foket leek op weg naar Atalanta Bergamo, maar medische testen gooiden roet in het eten. Bij de speler van KAA Gent werd een hartafwijking vastgesteld. Voorlopig staat de deal daardoor on hold, maar Pedro Brugada wil daar verandering in bregen. De topcardioloog hoopt de Italianen te overtuigen om toch met Foket in zee te gaan. 

Volgens Het Nieuwsblad is er alvast goed nieuws. Foket is niet in levensgevaar en hij kan profvoetballer blijven, al dan niet met een ingreep. Het mindere nieuws is dat Italië een conservatief land is op het gebied van hartafwijkingen. Volgens Italiaanse artsen kunnen de problemen van Foket leiden tot hartritmestoornissen. Brugada is het daar niet mee eens. 

"Woensdag gaan we bijkomend onderzoek doen, want ik wil er zeker van zijn dat er niets is dat we over het hoofd zien. Vandaag heb ik onvoldoende info om een definitieve uitspraak te doen, maar op basis van de gegevens waarover ik beschik, maak ik me geen zorgen. Maar de sportmedische commissie in Italië hanteert bijzonder strenge normen. Zij zeggen: als het risico niet nul is, dan is er een risico. Als we zo redeneren, moeten we allemaal stoppen met autorijden", aldus de dokter in Het Nieuwsblad.

"Thomas heeft pech, want het is eerder bij toeval vastgesteld bij een scan die niet zo gebruikelijk is. Sommige richtlijnen zeggen dat als je het opereert en je bij een test na zes maanden geen problemen vaststelt, een sporter genezen is verklaard. Maar hoe het zit als je niet opereert, dan zijn die richtlijnen niet duidelijk en sommige dokters willen zich vastklampen aan richtlijnen."

Woensdag ondergaat Foket een nieuwe test. Tot dan is het bang afwachten voor de rechtsachter.