Brusselse talenten breken niet door bij RSCA: Een groot probleem

Brusselse talenten breken niet door bij RSCA: "Een groot probleem"

27-06-2017 21:36
1

Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre en ook Youri Tielemans kunnen tot het clubje Brusselse jongeren die bij Anderlecht zijn doorgebroken gerekend worden. Maar het nieuwe Brusselse talent laat op zich wachten. Een grote doorbraak lijkt er niet te komen. Komt er nog een volgende Brusselse Ket?

Anderlecht heeft met Mile Svilar, Leander Dendoncker en Hannes Delcroix wel enkele grote talenten die doorbreken of in de wachtrij staan. Maar zij komen niet uit Brussel. De 'ketjes' zoals Aaron Leya Iseka, Andy Kawaya en Dodi Lukebakio hebben het een pak moeilijk om door te breken. "Het is een groot probleem", zegt analist Alexandre Teklak in Sport/Voetbalmagazine.

"Tielemans, volgens mij de perfecte ambassadeur voor de Brusselse voetbalgemeenschap, was een uitzondering. De kweekvijver in de hoofdstad is gigantisch, maar er wordt niet goed mee omgesprongen. De schuld ligt zeker niet alleen bij Anderlecht: ik weet uit ervaring dat Brusselse jongeren niet altijd goed worden omkaderd door hun entourage", zegt Teklak.

"Het zijn doe-het-zelvers die hun voetbalopleiding op straat hebben gekregen en die culturele en voetbaltechnische codes ontwikkeld hebben die in sommige clubs niet aanvaard worden. Een andere cultuur, een andere omgangsvorm vraagt een andere aanpak. Je moet een zekere souplesse tonen voor die gasten, anders ben je ze kwijt. Dat kan zeker niet de bedoeling zijn van Anderlecht aangezien ze toch tijd en geld hebben geïnvesteerd in die gasten", besluit hij.