Maes komt terug op pijnlijk ontslag: Het voelde als een misdaad

Maes komt terug op pijnlijk ontslag: "Het voelde als een misdaad"

25-06-2017 12:15

Peter Maes zit nu al zes maanden thuis na zijn ontslag bij Racing Genk. Over de 53-jarige coach klonken er al veel geruchten, maar alle sporen liepen tot dusver dood. Maes is nog steeds over zijn ontslag bij Genk heen, zo verklaart hij in Het Laatste Nieuws.

Maes is al vijftien jaar actief als coach, maar werd voordien nog nooit ontslagen. "Het is de eerste keer dat ik zo'n lange vakantie heb. Al is 'vakantie' het verkeerde woord. Ik wil niet dat de mensen denken dat ik graag thuiszit. Ik kan me nu perfect inbeelden hoe het voelt om opzijgeschoven te worden door een koerswijziging terwijl je nog graag wil werken. Ik had tijd nodig om dit ontslag te accepteren", klinkt het.

Mentaal was het ontslag slopend voor de Limburger. "De eerste maanden wel. Dan speelt de film van dat laatste jaar zich voortdurend af in je hoofd. Ik stelde mezelf constant de vraag of ik iets anders had kunnen doen. Natuurlijk kan het altijd beter. Op een bepaald moment voelde het als een misdaad dat ik in mijn visie bleef geloven. Een trainer wil zijn kleedkamer altijd beschermen."

Maes kan zich troosten met het feit dat het zijn allereerste ontslag was. "Ergens is dat wel een geruststelling. Het is een indicatie dat ik ondanks mijn ontslag in Genk goed bezig was. Maar als coach weet je dat er eens een moment komt dat je op straat wordt gezet. In ons vak is er geen plaats meer voor stabiliteit."

Wegwerpcoaches
Zoals heel wat Belgische trainers ergert Maes zich dood aan hoe makkelijk een ontslag in zijn werk gaat. "De wetgeving maakt dat trainers in een vingerknip aan de kant kunnen worden geschoven. Wat is een contract van drie jaar dan nog waard? Wij werken niet onder het statuut van sportbeoefenaar, maar als bediende. Dat legt meer macht bij de clubleiders en dat is een van de redenen waarom wij als trainers zo kwetsbaar zijn."