FIFA zorgt voor schokgolf, verliest Rusland het WK 2018?

FIFA zorgt voor schokgolf, verliest Rusland het WK 2018?

25-06-2017 07:12
2

De complete Russische selectie van het WK 2014 wordt verdacht van dopinggebruik. Dat meldt The Mail on Sunday op basis van e-mailverkeer. Onder de ruim duizend Russische sporters die worden onderzocht zouden 34 voetballers zitten.

Volgens de Britse boulevardkrant loopt er een grootschalig onderzoek van de FIFA naar de selectie die in 2014 deelnam aan het WK in Brazilië. Daarnaast zouden bij nog eens elf andere Russische voetballers onregelmatigheden zijn aangetroffen bij urinetesten. Van de 34 geteste voetballers zouden er nu vijf deel uitmaken van de Russische ploeg op de Confederations Cup.

FIFA-officials bezitten een dossier met gedetailleerd bewijs over alle 34 spelers, meldt The Mail on Sunday. De krant zegt documenten van dopingautoriteit WADA te hebben ingezien. Daarin zouden Russische officials geschrokken hebben gereageerd. De officials zouden het dopinggebruik, dat tussen 2011 en 2015 plaatsvond, hebben gefaciliteerd.

Als de FIFA overgaat tot een schorsing van Rusland, heeft dat grote gevolgen voor het WK. In dat geval is het gastland uitgesloten van deelname. De kans bestaat dat het toernooi dan verplaatst wordt. Volgens Dick Pound, voormalig hoofd van het antidopingbureau WADA, moet de FIFA hoe dan ook voor het WK een conclusie trekken. "In de voetbalwereld wordt sowieso doping niet zo serieus genomen. Maar zo'n grote zaak als die van Rusland kun je niet negeren."

De Russische sportwereld bevindt zich al langer in de greep van dopingschandalen. Eerder werden 111 Russische atleten geweerd van de Olympische Spelen in Rio. De zaak ligt zeer gevoelig. Twee voormalige anti-doping officials, Vyacheslav Sinev en Nikita Kamaev, zijn het afgelopen jaar vlak na elkaar onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen.