Wat verdient Cristiano Ronaldo: steenrijke superster breekt alle records

Wat verdient Cristiano Ronaldo: steenrijke superster breekt alle records

23-06-2017 15:00

Cristiano Ronaldo werd onlangs voor het tweede jaar op rij benoemd tot de sporter met het hoogste inkomen ter wereld. De Portugese ster van Real Madrid, die de laatste dertien maanden het EK, twee keer de Champions League én de Ballon d'Or won, zit er dus warmpjes bij. VoetbalPrimeur ontleed zijn inkomsten.

Ronaldo tekende in november een nieuw, lucratief contract bij Real Madrid tot medio 2021, heeft een groot aantal sponsordeals op zijn naam en roert zich steeds nadrukkelijker in het bedrijfsleven, om op die manier ook ná zijn voetbalcarrière financieel aan de top te blijven. In 2016 haalde hij in totaal liefst 83,2 miljoen euro op. Dat is zo'n 4,5 miljoen euro meer dan in 2015 én meer dan Lionel Messi en NBA-ster LeBron James.

Salaris
Van die 83 miljoen euro bestaat 51,9 miljoen euro uit salaris en bonussen (vóór belastingen). Per week verdient hij 421.000 euro aan salaris, zo maakte zijn management bekend naar aanleiding van alle belastingperikelen. Daarmee is Ronaldo niet de best betaalde voetballer wereld: Ezequiel Lavezzi, Carlos Tévez en Oscar strijken jaarlijks respectievelijk 47 miljoen, 37 miljoen en 24 miljoen euro op in China. De twee Argentijnen en Braziliaan boeren echter een stuk minder goed op het vlak van sponsorinkomsten.

Sponsors
Ronaldo is de meest gesponsorde sporter ter wereld en dat levert hem 28,6 miljoen euro op, een derde van zijn jaarlijkse inkomen. Hij staat onder contract bij megabedrijven als Tag Heuer, Herbalife, PokerStars, Nubia, XTrade, Monster, Sacoor Brother. Zijn deal met Nike spant echter de kroon. Het Amerikaanse sportmerk gaf Ronaldo vorig jaar een contract voor het leven, waarmee hij in de voetsporen treedt van Michael Jordan en LeBron James.

De Portugese captain, die sinds 2003 deel uitmaakt van het 'Nike-team', krijgt jaarlijks 21,4 miljoen euro van Nike. Dat betekent dat Ronaldo op zijn 73ste een miljard euro van alleen het sportmerk heeft geïnd. Wie denkt dat Nike veel te veel geld betaalt aan Ronaldo, doet er goed aan te kijken naar het geld dat de superster oplevert via social media.

Social
Ronaldo is de populairste sporter ter wereld, met 279 miljoen volgers op Facebook (121 miljoen), Instagram (105 miljoen) en Twitter (53 miljoen). Met zijn presence op social media bracht Ronaldo van juni 2015 tot juni 2016 in totaal 157 miljoen euro in het laatje van al zijn sponsors. Omgerekend is dat een ROI van liefst 449%, nog voordat traditionele media als televisie, print en andere media zijn ingeschakeld.

 

When a team and nation believe, anything is possible. #SparkBrilliance #justdoit

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Met bovenstaande Instagram-post zorgde Ronaldo voor het grootste succes. Na de EK-eindzege met Portugal in Frankrijk leverde een afbeelding ruim 1,7 miljoen likes en 12,750 comments op door de combinatie van timing, zichtbaarheid en interactie. Dat was voor Nike 5,2 miljoen euro waard.

Eigen branding
Behalve het gezicht zijn van een aantal merken, bouwt Ronaldo ook aan zijn eigen CR7-image. Op dit moment is zijn onderbroeken- en schoenenlijn het belangrijkst met zes tot negen miljoen euro omzet. De laatste jaren focust hij zich ook op de hotelbranche. Vorig jaar deed hij een grote investering door partner te worden van Pestana Hotels.

Inmiddels draagt een hotel in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn naam (Pestana CR7) en staat er ook een in Funchal. Binnenkort komen daar nog twee hotels met een waarde van in totaal 75 miljoen euro bij, in New York en Madrid. Op geboorte-eiland Madeira is bovendien het internationale vliegveld naar hem vernoemd. Hij zit dus ook na zijn carrière in principe goed.

Uitgaven
Geld moet rollen en dat geldt zeker voor Ronaldo. Zijn grootste hobby is auto's. Hij rijdt een Lamborghini Aventador van 280.000 euro. Verder staan er onder meer een Maserati, Bentley, Porsche en Mercedes in zijn garage. Ronaldo leeft in een een villa ter waarde van 6,6 miljoen euro in La Finca in Madrid. In 2015 gaf hij bovendien 16,5 miljoen euro uit aan een appartement in de Trump Tower in Manhattan. Verder was hij gul voor goede doelen. Hij deed voor 150.000 euro mee bij de bouw van een kankercentrum in Portugal en hij betaalde 75.000 euro uit eigen zak om een hersenoperatie van een tienjarig meisje mogelijk te maken.

 

Happy to be back home

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op