Ook deze Belgische coach droomt van Afrika Cup: Moeilijk met 70.000 inwoners

Ook deze Belgische coach droomt van Afrika Cup: "Moeilijk met 70.000 inwoners"

25-06-2017 10:20

Met Marc Wilmots en Hugo Broos zijn er twee bekende Belgische trainers aan het werk in Afrika, maar in de schaduw timmeren ook Ronny Van Geneugden (bondscoach Malawi), Joe Tshupula (bondscoach Mauritius) en Steve Herbots aan de weg. Die laatste werkt sinds april als coach in de Seychellen, momenteel nummer 194 op de FIFA-ranglijst. Daar moet hij bijna vanaf nul beginnen werken aan een plan.

Herbots heeft de laatste jaren heel wat ervaring opgebouwd in België. "Tot april 2017 was ik coach in België, daar heb ik op redelijk korte tijd mezelf opgewerkt tot voltijds coach. Dit deed ik door verschillende clubs en functies te combineren. Mijn laatste seizoen 2016-2017 was ik bijvoorbeeld coach bij KVC Westerlo jeugd, KVC Westerlo Ladies, Maria-Ter-Heide en 1 on 1 coach in samenwerking met Progress Sports Vzw. Ondertussen werkte ik ook nog als opvoeder bij K. Lierse SK voor de academiejongeren die ik nog kende van bij WD JMG Sportacademie", vertelt hij aan VoetbalPrimeur.be.

Zijn job als individuele coach bracht hem onrechtstreeks naar Afrika. "Een negentienjarige international van de Seychellen had me voorgesteld om in oktober 2016 een week naar zijn land te gaan en te kijken wat ik voor de plaatselijke voetbalcultuur zou kunnen betekenen. Tijdens de eerste week was ik verkocht en diende ik een project in te dienen bij de voetbalfederatie. Uiteindelijk waren er 5 projecten uit diverse landen die zichzelf kandidaat hadden gesteld. En uiteindelijk is het mijne verkozen. Op 1 april 2017 heb ik dan de stap gezet naar de eilanden."

Herbots is geen bondscoach, maar vervult heel wat andere taken. "Mijn functie is Football Youth Developer and Advisor. Hierdoor dien ik de nationale jeugdelftallen te begeleiden voor de toekomstige internationale toernooien, waaronder bijvoorbeeld U20 Cosafa (tornooi voor alle Zuid-Afrikaanse landen, red.) in 2017 te Botswana, U17 Afrika Cup in 2019 te Tanzania en U17 World Cup in 2019 te Mexico. Ook dien ik het seniorenelftal te adviseren voor de kwalificatie die net begonnen is voor de Afrika Cup in Kameroen en COSAFA in Zuid-Afrika deze maand."

Wel talent, geen omkadering
De moeilijkste taak is ongetwijfeld om een structuur op te zetten binnen de bond. "Voetbal is hier een heel populaire sport, maar is al een paar keer opgestart en steeds weer stil gevallen. Er is bijvoorbeeld geen jeugdsysteem. Clubs hebben geen jeugdploegen en enkel de federatie werkt met jeugd. Ik heb weet van contacten met Stoke City en Ajax in het verleden, maar steeds wanneer het over het budget gaat, valt alles in het water. En daar probeer ik dus nu een oplossing voor te vinden. In samenwerking met lokale en buitenlandse sponsors."

Toch is er talent te vinden op de eilandengroep, zo weet Herbots. "Ik zal even de grootste talenten opnoemen die officieel voor dit land hadden kunnen spelen, maar dit nooit of heel uitzonderlijk gedaan hebben. Thierry Henry, Michael Mancienne (Chelsea, Hamburg, ...), Kevin Betsy (Fulham, nu U20 coach Engeland), ... Het grootste probleem is dat mensen hier op vakantie komen en geen moeite doen om naar deze talentjes te komen kijken."

"Al de spelers die het ooit gemaakt hebben uit de Seychellen, zijn op heel jonge leeftijd vertrokken en hebben hun opleiding hier niet door gebracht. Dit probeer ik nu te veranderen. Spelers beginnen hier pas te trainen vanaf 12/13 jaar, wat veel te laat is natuurlijk."

Ooit een groot tornooi?
Een groot tornooi is bijzonder lastig voor het piepkleine landje, maar de bond heeft wel duidelijke richtpunten. "De voetbalbond heeft heel hoge doelen. Ooit een Afrika Cup bereiken bijvoorbeeld, wat voor een eilandengroep van 115 eilanden en 70.000 inwoners ontzettend moeilijk wordt, zolang de jeugdopleiding niet beter is."

"Eerste Klasse hier is zoals Eerste/Tweede Provinciale in België. Er zijn betere spelers, maar ook zeker zwakkere spelers. Hier is het volledig amateur. En dit is ook mijn grootste job om goede jeugd naar het buitenland te krijgen, zodat ze tegen betere spelers kunnen spelen."

Een derde Belgische bondscoach?
Op de vraag of hij ooit bondscoach wil worden, is Herbots heel duidelijk. "Na enkele dagen is de vraag hier al gesteld geweest, maar ik heb geweigerd. Ik wil eerst een goede jeugdopleiding op poten zetten en als ik dan de vruchten kan plukken, zal ik dat zeker doen."