Nieuw plannetje FIFA: wedstrijden van 60 minuten om tijdrekken tegen te gaan

Nieuw plannetje FIFA: wedstrijden van 60 minuten om tijdrekken tegen te gaan

17-06-2017 22:25
5

De FIFA-commissie die zich bezighoudt met het innoveren van het voetbal, gaat binnenkort mogelijk een nieuw proefballonnetje oplaten. Er wordt gekeken naar de haalbaarheid van zogenaamde 'effectieve speeltijd'. De eerste en tweede helft van een wedstrijd duren dan geen 45, maar 30 minuten. 

Het gaat om een nieuw project van de FIFA en IFAB, een commissie die waakt over de spelregels in het voetbal. Als zogenaamde 'chief officer of technical development' is er ook een belangrijke rol weggelegd voor Marco van Basten, voormalig bondscoach van Nederland. Ook hij mag filosoferen over experimenten met effectieve speeltijd. 

Eén van de ideeën van de FIFA en IFAB is is om een helft 30 minuten te laten duren. De klok wordt stilgezet wanneer het spel op dat moment ook stilligt. Als de scheidsrechter heeft gefloten voor een blessurebehandeling, stopt de tijd. Dat is ook zo wanneer de bal over de zijlijn is verdwenen voor een ingooi. Het idee erachter is dat tijdrekken uitgebannen wordt. Lang op de grond blijven liggen bij een blessure, heeft geen nut meer. 

In een rapport over dit plan valt te lezen dat het vooralsnog gaat om 'een idee waarover slechts gediscussierd wordt'.