Mourinho geeft tactiek tegen Ajax van A tot Z prijs op gastcollege in Lissabon

Mourinho geeft tactiek tegen Ajax van A tot Z prijs op gastcollege in Lissabon

14-06-2017 15:58
1

Manchester United-manager José Mourinho bestudeerde Ajax uitvoerig voorafgaand aan de Europa League-finale in Stockholm. De Portugees zag de Amsterdammers liefst acht keer aan het werk en dokterde aan de hand daarvan een tactiek uit.

Dat pakte goed uit, want United won de finale vrij eenvoudig met 2-0. "Voor mij is het analyseren van de tegenstander de sleutel naar succes, omdat het invloed heeft op de manier waarop ik mijn ploeg laat spelen. We wilden voor instabiliteit zorgen bij Ajax", zei Mourinho als gastspreker op een universiteit in Lissabon, geciteerd door onder meer The Daily Mail.

"We lieten ze opbouwen, maar blokkeerden Matthijs de Ligt. Daardoor moesten ze via Davinson Sánchez uitverdedigen, die daar moeite mee had", legt Mourinho uit. Ajax kreeg het afgelopen seizoen veel lof voor het felle druk zetten, maar dat werd door de United-manager ontmanteld. Hij zette het Amsterdamse middenveld vast, waardoor Sánchez steeds voor de lange bal koos. "Dat is precies wat ik wilde, want wij zijn groter en dominant op dat gebied. We bereiden ons veel beter voor als we ons ook bewust zijn van onze zwakheden."

"Iedereen zei dat Ajax prachtig voetbal speelt en dat de schoonheid van het spel ook waardevol is. Bla, bla, bla", vervolgt Mourinho. "Ik zei mijn spelers dat er voor mij geen schoonheid is in je tegenstander precies datgene geven wat ze willen. Natuurlijk gingen wij niet van achteruit opbouwen. Juist daarom hebben we de wedstrijd gewonnen."

"Wij speelden vanuit de verdediging nooit op een middenvelder in, omdat Ajax heel goed is in het hoog druk zetten om zo snel de bal te veroveren. Nu pakten zij op het middenveld geen enkele keer de bal van ons af. Dat was ook moeilijk, want als de bal niet op het middenveld is, waar moet je dan druk op zetten?", besloot Mourinho.