De Witte wil nieuwe competitieformule: Minder ploegen in 1A

De Witte wil nieuwe competitieformule: "Minder ploegen in 1A"

14-06-2017 15:30
1

Het afgelopen seizoen werd uitgepakt met een nieuwe formule. De reeks 1B werd in het leven geroepen, waarin acht profclubs aantraden. Daaronder begonnen de amateurreeksen. Maar als het van Ivan De Witte afhangt, krijgen we binnenkort weer aanpassingen. De Gentse voorzitter wil minder ploegen op het hoogste niveau.

"De capaciteit in ons land is niet in staat om zestien clubs van topniveau te herbergen, qua inkomsten, spelers, supporters en sponsors", verklaart De Witte in Sport/Voetbalmagazine. "Dan krijg je allerlei kunstgrepen: de herintrede van zwart geld, licentieproblemen, spelers die moeilijk betaald kunnen worden en makelaars die hun intrede doen in het beleid."

En de Gentse voorzitter verbaast zich over de beslissingen van het BAS. "Ik stel vast dat bijna alle beslissingen van de licentiecommissie door het BAS worden omgedraaid, terwijl in de normale rechtspraak ongeveer twee derde van de beslissingen in eerste aanleg bevestigd worden in beroep. Dus vraag ik mij af: is er iets aan de hand met de licentiecommissie of met het BAS?"

Dat sommige clubs het moeilijk hebben zich op eigen kracht te redden, heeft nog een negatief effect. "Al die buitenlandse overnames zijn een slechte zaak voor het Belgische voetbal. Want sommige investeerders zien die aangekochte clubs niet als hoofd- of einddoelstelling. Het is een doorgeefluik of platform voor spelers en misschien ook voor financiële transacties. Clubs met onvoldoende draagvlak om op profniveau te kunnen blijven bestaan, zoeken hun toevlucht tot dat soort van escapades." En dus wil De Witte minder clubs in 1A.