'Neymar met afstand duurste speler ter wereld, liefst vier Belgen in top-zestien'

'Neymar met afstand duurste speler ter wereld, liefst vier Belgen in top-zestien'

12-06-2017 16:12
3

Neymar is volgens het CIES Football Observatory de duurste voetballer ter wereld. De transferwaarde van de Braziliaanse superster van FC Barcelona wordt door het onderzoeksinstituut geschat op ruim 210 miljoen euro. Eden Hazard prijkt als eerste Belg op plek negen. In totaal halen vier landgenoten de top-zestien.

Het CIES heeft gekeken naar onder meer de prestaties van spelers en clubs, internationale status, contractduur, leeftijd en positie om de marktwaarde van voetballers te bepalen. Neymar bleek de enige van de tweeduizend onderzochte spelers wiens transferwaarde boven de 200 miljoen uitkwam. Tottenham Hotspur-vedetten Dele Alli en Harry Kane volgen op gepaste afstand met marktwaardes van respectievelijk 155 en 153 miljoen miljoen euro.

Opvallend genoeg komt Lionel Messi in dit lijstje pas op de vierde plek met een marktwaarde van ruim 151 miljoen euro. Cristiano Ronaldo, ingeschat op 112 miljoen euro, moet het zelfs doen met een elfde plaats. Dat is twee plekjes lager dan Rode Duivel Hazard, de eerste der landgenoten. Hij zou volgens CIES 117,2 miljoen waard zijn. De Belgen worden overigens hoog ingeschat, want ook Kevin De Bruyne (12e, 110,5 miljoen), Romelu Lukaku (105,4 miljoen) en Yannick Carrasco (97,6 miljoen) krijgen een gigantische som op het hoofd geplakt. Geen enkel land ter wereld doet beter in de top-twintig.

Nog meer Duivels
Daar houdt het echter niet op voor ons land. In de top-100 staan in totaal nog vier andere Rode Duivels. Thibaut Courtois prijkt op nummer 42, met een waarde van 66,8 miljoen. AS Roma-ster Radja Nainggolan moet 60,4 miljoen kosten (54e), Toby Alderweireld net iets minder (58e met 59,7 miljoen). Tot slot eist ook Dries Mertens nog zijn plekje op na zijn droomseizoen. Hij bekleedt de 71e positie. Voor 53,3 miljoen zou je hem moeten kunnen losweken.

Bekijk de volledige lijst hier.