De afwezigheid van Hazard is spijtig, maar geen reden tot paniek

De afwezigheid van Hazard is spijtig, maar geen reden tot paniek

05-06-2017 13:00

Zondag sloeg het noodlot toe voor Eden Hazard. Een enkelbreuk zorgt ervoor dat hij de komende maanden buiten strijd zal zijn. Een probleem voor Chelsea, maar ook voor de nationale ploeg? VoetbalPrimeur.be vraagt het zich af en komt met antwoorden.

Natuurlijk is Hazard missen een probleem voor elke trainer. Ook voor Roberto Martinez. Hazard staat net onder Cristiano Ronaldo en Lionel Messi en behoort gewoon tot de wereldtop. Het forfait van een sterspeler op zich is zeker een aderlating voor elke ploeg, dus ook voor de Rode Duivels.

Dat Hazard veel minder presteert bij de nationale ploeg dan bij zijn club mag trouwens al een tijd de vuilbak in. In zijn laatste vijf interlands scoorde Hazard drie keer en lag hij aan de basis van een resem andere treffers. Roberto Martinez besloot om Hazard ook kapitein te laten blijven. Die beslissing maakte de Spanjaard niet voor niets. Hij heeft door hoe belangrijk Hazard voor de Rode Duivels is met zijn steekpasjes, diepgang en inzicht. 

Amper tegenstand
Moeten de fans van de Rode Duivels dan panikeren? Nee, helemaal niet. De interland van maandag tegen Tsjechië is geen officiële wedstrijd. Martinez kan naar hartenlust experimenteren en niemand moet wakker liggen van het voetbal, laat staan van de uitslag. De match tegen Tsjechië komt gewoon op een heel slecht moment. Na een lang seizoen hadden de spelers beter rust gekregen. Normaal had Hazard sowieso weinig gespeeld tegen Tsjechië en dat zou logisch geweest zijn.

En wat met de interlands na Tsjechië? Opnieuw moeten de Rode Duivels zonder Hazard – 'gewoon simpel' - winnen. Vrijdag wacht de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. De heenwedstrijd eindigde op 8-1. De sterkste tegenstander uit de groep staat de Belgen deze week dus niet te wachten. Zonder Hazard moet dit klusje geklaard worden.

Daarna is het wachten tot 31 augustus alvorens de Rode Duivels terug in actie komen. Dan is de tegenstander Gibraltar. Dat er geen kleine ploegen meer zijn, geldt helaas niet voor de dwergstaat. Vier dagen later staat er wel een cruciale match op het programma. De match in Griekenland kan beslissen over de groepswinst. Tenminste als de Grieken tegen dan nog geen steken liet vallen. Griekenland speelt zaterdag in Bosnië. In augustus nemen de Grieken het op tegen Estland.

Op 7 oktober staat voor de Belgen het duel in Bosnië op het programma. Dan is Hazard normaal weer fit.

De Bruyne als draaischijf
Hoe dan ook, Hazard moet de komende interlands vervangen worden. Gelukkig heeft Martinez keuze genoeg om aan elf goede spelers te komen. Thorgan Hazard kan de rol van zijn broer overnemen. En er is ook nog altijd Kevin Mirallas.

Ook kan de bondscoach (lichtelijk) gaan schuiven met zijn elftal. Radja Nainggolan kan een meer offensieve rol krijgen. Bij AS Roma bewees hij dat hij dat aankan. Leander Dendoncker en Youri Tielemans ruiken daardoor hun kans op het middenveld.

Kiest Martinez dan weer voor een 4-3-3 dan kunnen Yannick Carrasco en Dries Mertens zich perfect gaan uitleven op de flanken. Kevin De Bruyne kan dan weer perfect op de tien spelen. Bij afwezigheid van Hazard kan hij zich nu manifesteren als dé draaischijf van de nationale ploeg. Daar is hij meer dan klaar voor.

Nacer Chadli lijkt ondertussen in een 3-5-2 de optie om Thomas Meunier te vervangen, waardoor hij geen optie is om de plaats van Hazard te gaan spelen. Maar het mag duidelijk zijn, er zijn voldoende opties om Hazard succesvol te vervangen. Het angstzweet hoeft bij Martinez niet uit te breken.

Vince is back!
De bondscoach heeft wel nog een andere 'hoofdbreker'. Wie vervangt Hazard als kapitein? De kans is groot dat Vincent Kompany de band weer om zijn arm krijgt. Indien de verdediger van Manchester City fit is, is er geen enkele reden om verder te zoeken. Kompany is immers één van de boegbeelden van de nationale ploeg en is een echte leider. Maar wat als Kompany niet speelt? Dan is er nog altijd Jan Vertonghen. Tegen Rusland droeg hij ook al de aanvoerdersband en dat ging hem goed af. Toby Alderweireld zou het ook kunnen.

Conclusie: Martinez kan rustig slapen. 

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be