Pro League wil jeugdopleiding handje helpen: 'Beloftenteams naar 1B sturen'

Pro League wil jeugdopleiding handje helpen: 'Beloftenteams naar 1B sturen'

02-06-2017 07:33
4

De Belgische ploegen zetten steeds vaker in op de jeugd. Om de ploegen een handje te helpen heeft de Pro League een opvallend voorstel klaar. CEO Pierre François wil reserventeams van Eersteklassers in 1B laten aantreden.

De stap van het beloftenelftal naar het profvoetbal lijkt voor veel jonge spelers nog net iets te groot te zijn. In de beloftencompetitie is het ook moeilijk om spelers klaar te stomen voor het echte werk. De Pro League wil dan ook graag een handje helpen door teams van Eersteklassers in 1B te laten voetballen.

"Het niveau in 1B is van een uitstekende kwaliteit", zegt François in Het Nieuwsblad. "We zouden de beste jeugdopleidingen van het land kunnen belonen en hun U21-team aan 1B laten deelnemen. Bijvoorbeeld door vier of zes clubs toe te voegen aan de acht die er nu zijn. Uiteraard kunnen die ploegen niet stijgen, maar het zou wel het niveau verhogen van onze postformatie", klinkt het.

Niet nieuw
Het is geen nieuw idee, zo bestaat het concept al in Spanje en Nederland. Het voorstel zou ook geen invloed hebben op het amateurvoetbal, enkel een toevoeging van beloften van profclubs. In het verleden dacht de grotere clubs ook al aan zo'n voorstel, maar dat werd geweigerd. Komt daar nu verandering in?