UPDATE: Club kent mogelijke tegenstanders op weg naar Champions League

UPDATE: Club kent mogelijke tegenstanders op weg naar Champions League

31-05-2017 23:20
2

Club Brugge slaagde er niet in om de landstitel te verlengen, maar wist zich wel nog te verzekeren van de tweede stek. Dat is belangrijk, want die positie geeft recht op deelname aan de Champions League-voorrondes. Doorstoten naar de groepsfase zal echter verre van een sinecure worden.

Nu quasi alle Europese competities erop zitten, weet Club Brugge waar de klepel hangt. Als het straks écht wil genieten van de miljoenen uit het kampioenenbal, zal het twee voorrondes moeten overleven. In de eerste van die twee rondes wacht Blauw-Zwart nog enigszins een haalbare kaart. In totaal zijn al acht andere teams zeker van die kwalificatiefase: OGC Nice (Fra), Ajax (Ned), CSKA Moskou (Rus), Viktoria Plzen (Tsj), Steaua Boekarest (Roe), Dynamo Kiev (Oek), Young Boys Bern (Zwi) en Istanbul Basaksehir (Tur).

Die laatste drie clubs moeten weliswaar nog een competitiewedstrijd afwerken, maar zijn al zeker dat ze als tweede zullen eindigen in de rangschikking. Het enige twijfelgeval komt uit Griekenland. Daar zijn de play-offs voor de Europese tickets nog volop aan de gang. Zowel Panathinaikos, PAOK als AEK Athene maken daar nog kans. Die drie clubs staan echter alle drie onder Club Brugge in de Europese team ranking, dus veel verschil maakt dat eigenlijk niet.

Eerst reekshoofd, dan niet
Die lijst is namelijk belangrijk om te bepalen wie als reekshoofd van start gaat. Van de tien deelnemers in de eerste voorronde heeft Club Brugge de vijfde beste Europese resultaten geboekt de voorbije jaren. Daarmee behoren de West-Vlamingen nog net tot de reekshoofden. Ajax, CSKA, Plzen en Kiev worden op die manier vermeden. Als Club de eerste fase overleeft, zal het hoogstwaarschijnlijk wel vrede moeten nemen met een niet-reekshoofden-status.

In de volgende (en laatste) ronde komen vervolgens enkele stevige kleppers ingestroomd uit de grote competities. Sevilla FC (Spa), Liverpool FC (Eng), Hoffenheim (Dui), Napoli SSC (Ita) en Sporting Lissabon (Por) zijn de gelukkigen. Drie van die teams staan Europees hoger dan de Bruggelingen: Sevilla, Liverpool en Napoli. In theorie kan Club dus wel nog reekshoofd zijn in de laatste fase, maar dan zouden drie reekshoofden uit de eerste voorronde moeten sneuvelen. En Blauw-Zwart mag natuurlijk niet vergeten zelf ook door te gaan...

Mogelijke opponenten eerste voorronde:
Nice, Steaua Boekarest, Young Boys Bern, Istanbul Basaksehir en Panathinaikos/PAOK/AEK Athene 

 Update 31/05 23.05 uur: Club Brugge weet officieel zijn vijf mogelijke tegenstanders in de derde voorronde van het kampioenenbal. Woensdag viel in Griekenland de beslissing in de Play-Offs. AEK Athene trok daar aan het langste eind en mag zich als vice-kampioen opmaken voor de derde voorronde van de Champions League. Daardoor zijn Nice, Steaua Boekarest, Young Boys Bern, Istanbul Basaksehir en AEK Athene de mogelijke tegenstanders van Blauw-Zwart.