Scheidsrechters krijgen meer inspraak in strafbepaling van spelers en trainers

Scheidsrechters krijgen meer inspraak in strafbepaling van spelers en trainers

26-05-2017 21:58

Vanaf volgend seizoen krijgen scheidsrechters meer inspraak in de bepaling van de strafmaat voor spelers en trainers. Dat heeft de Pro league vrijdag beslist. De Geschillencommissie zal enkel nog in actie treden wanneer de scheidsrechter op basis van tv-beelden vindt dat de grenzen van het onaanvaardbare overschreden zijn.

Het afgelopen seizoen sloeg de Geschillencommissie de verklaringen van de refs wel eens in de wind. Hamdi Harbaoui kreeg bijvoorbeeld twee speeldagen schorsing opgelegd door de commissie voor zijn tackle op Brecht Dejaegere. Scheidsrechter Nicolas Laforge bestraft de fase met geel en bleef bij zijn beslissing na het zien van de tv-beelden.

Met deze nieuwe wettekst wil de Pro League meer respect voor het oordeel van de scheidsrechter. "Het respect voor de bevoegdheden van eenieder houdt in dat de Geschillencommissie of de Geschillencommissie Hoger beroep dient rekening te houden met de beoordeling van de scheidsrechter bij het zien van de tv-beelden in een zitting van de disciplinaire instanties", verklaarde de Pro League in een persbericht.