KV Oostende in de Champions League? Het had zo maar even gekund!

KV Oostende in de Champions League? Het had zo maar even gekund!

26-05-2017 14:44
1

De prijzen zijn bijna allemaal uitgedeeld. Enkel het laatste ticket voor de Europa League moet nog de deur uit. Daar strijd KV Oostende nog voor. Zij spelen de finale tegen de uiteindelijke winnaar van Play-Off 2 (KRC Genk of Sint-Truiden). Maar volgens het Nieuwsblad had KV Oostende zomaar eventjes ook in de Champions League kunnen zitten. 

Maar dan had het reglement er wel anders uit moeten zien. En dat kan uiteraard niet. Het Nieuwsblad maakte echter een berekening van de stand als alle clubs in de Jupiler Pro League even effciënt waren geweest. Het dagblad kwam dan uit op heel opvallende resultaten. Zo was Anderlecht sowieso kampioen gebleven, maar had KV Oostende het tweede ticket voor de Champions League veroverd. Club Brugge moest zich tevreden stellen met de derde plaats en het bijbehorende Europa League-ticket. KRC Genk eindigde vierde in de stand en moest de barragewedstrijd spelen tegen de winnaar van Play-Off 2. KV Kortrijk mocht op haar beurt de collega's uit 1B gaan opzoeken, want zij degraderen. 

Hoe werd die berekening dan gemaakt. Het Nieuwsblad werkte samen met het databureau Kick & Rush Lab. Zij zochten uit welk team de wedstrijd mocht winnen op basis van het aantal kansen, voor en tegen. Ze gaven de doelpogingen een bepaalde waarde, die omgezet werd in verwachte doelpunten. 

Afbeelding: Het Nieuwsblad